INTERPELACIJA

Po zapletu zaradi okužb vendarle glasovali: Dikaučič ostaja

Sramotno majhna udeležba na seji državnega zbora.
Fotografija: V dvorani je bilo manj kot 20 poslancev. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Odpri galerijo
V dvorani je bilo manj kot 20 poslancev. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile LMČ, SD, Levica, SAB in NeP. Za njegov odhod je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Dikaučič ostaja na ministrski funkciji.

Ministra je sicer podprlo manj poslancev, zgolj 28, iz vrst njegove SMC ter vladne SDS. V NSi in dva poslanca Desusa so bili vzdržani, medtem ko je poslanec Desusa Ivan Hršak interpelacijo podprl.

Pravosodni minister je po uspešno prestani interpelaciji dejal, da je vesel, da mu je danes uspelo poslance prepričati z argumenti, ki jih je predstavil. Meni, da je bila razprava polna osebnih diskreditacij, kar ga ne preseneča, ga pa žalosti tak ton razprave, ki po njegovi oceni ne bo umiril razgretega ozračja. Dikaučič si po prestani interpelaciji želi, da Slovenija čim prej zaključi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, v naslednjem mesecu pa bo njegova prioriteta do konca uspešno izpeljati predsedovanje Slovenije Svetu EU.

Sramotno majhna udeležba

V oči pa je bodla skoraj prazna dvorana državnega zbora, saj je že na samem začetku seje tam sedelo manj kot 20 poslancev. Predsedujoči Igor Zorčič je naštel imena 12 poslancev, ki so se opravičili. Kje je bilo ostalih 60, ni znano. Vsebino interpelacije je uvodoma predstavila Tina Heferle, ki je sramotno majhno udeležbo komentirala takole: »Zelo povedna je tale podpora ministru, ki se kaže v zasedenosti dvorane.«

Čeprav je bilo za razpravo predvidenih 13 ur in je bilo glasovanje načrtovano okoli 22. ure, so prav zaradi majhne udeležbe v razpravi o usodi ministra glasovali že okoli 19. ure. A pred tem se je zgodil še zaplet. 

Preložitev glasovanja?

Stranka Levica je namreč predlagala preložitev glasovanja, saj sta dva njihova poslanca okužena s koronavirusom. Po koncu razprave je sledil posvet vodij poslanskih skupin, po katerem je predsednik državnega zbora Igor Zorčič sprejel odločitev, da glasovanje vendarle bo.

Kot je poudaril Zorčič, odložitev glasovanja ni smiselna, če tudi v četrtek ne bo mogoče poslancema zagotoviti, da se udeležita seje in tako glasujeta. Za opravljanje seje na daljavo pa bi moral takšno odločitev sprejeti kolegij predsednika državnega zbora z dvotretjinsko večino. 

Opoziciji očitajo destruktivnost

Vlagatelji interpelacije so med drugim ministru očitale, da je odgovoren za objavo nezakonitega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ter dopuščanje »nedopustnega odlašanja vlade ter njenih selektivnih pristopov in političnih motivov pri imenovanju državnih tožilcev«.

Dikaučič je v odgovoru na interpelacijo zavrnil vse očitke, ob tem pa poudaril, da je vsebinsko neutemeljena.

V poslanskih skupinah koalicijskih SDS, SMC in NSi interpelacije niso podprli. Menili so, da pri interpelaciji ne gre toliko za očitke na račun dela Dikaučiča, ampak se mora ta zagovarjati le zato, ker je minister te vlade. Opoziciji očitajo destruktivnost.

»Te opozicijske interpelacijske igre brez meja so z današnjo interpelacijo dosegle nov rekord,« je ocenil Dejan Kaloh (SDS) in spomnil, da je bila interpelacija vložena le nekaj mesecev po nastopu mandata pravosodnega ministra. Opozicija, ki ji je Kaloh očital destruktivnost, lahko Dikaučiču očita le to, da je minister te vlade in da si je upal prevzeti vodenje pravosodnega resorja. 

V SMC so prepričani, da minister, ki prihaja iz kvote njihove stranke, svoje delo opravlja odgovorno in zakonito, od svojega imenovanja pa je naredil vse, da bi Slovenija čim prej imela evropska delegirana tožilca, je dejal Dušan Verbič. Vloga ministrstva za pravosodje pri zagotavljanju varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa po njegovih besedah ni nadrejena ostalim ministrstvom, temveč gre za nezavezujočo posvetovalno vlogo.

Poslanci NSi predlagane interpelacije niso želeli podpreti, ker minister ni politično odgovoren za očitke v interpelaciji, je v imenu poslanske skupine te vladne stranke napovedala Tadeja Šuštar Zalar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije