ZIMSKE RADOSTI

Kam na sneg, če nimate smučišča v svoji občini

Tisti, ki so doma v občinah s smučišči, so se že lahko spustili po snežnih strminah, ostali bodo morali še malo počakati.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Ujetosti v lastno občino je za prebivalce štirih statističnih regij z boljšo epidemiološko sliko za vsaj en teden konec. Te novice so se gotovo najbolj razveselili tisti, ki so že z nestrpnostjo čakali, da se lahko odpeljejo v drugo občino in spustijo po obilno zasneženih snežnih strminah.

Da smo Slovenci smučarski narod, se je pokazalo tudi ta konec tedna, ko so številna slovenska smučišča preplavili domači smučarji. Vseeno slika, ki smo ji bili priče, marsikomu ni bila všeč. »Prizori, kot smo jim bili priče v nedeljo, se ne smejo ponavljati,« je gnečo na smučišču in pred žičnico komentiral gospodarski minister Zdravko Počivalšek in napovedal, če se žičničarji ne bodo držali strogih navodil Nijz, bo sledilo zaprtje smučišč. Za žičničarje je to velika težava, saj pravijo, da ne vedo, kako se bodo organizirali in izvajali nadzor nad ukrepi, nimajo namreč ne policijskih ne inšpekcijskih pooblastil.

Smučišča, na katerih je treba uporabiti nihalko/gondolo, ostajajo zaprta. Med temi je sta tudi Vogel in Velika planina. Kdaj in pod kakšnimi pogoji se bodo lahko odprla tudi smučišča, ki so vezana na prevoz z nihalko, še ni znano, saj se ministrstvo za infrastrukturo še usklajuje z Nijz in čaka na njihova navodila. Trenutno je tako dovoljena uporaba sidra, na katerem je lahko le ena oseba, in krožne sedežnice, za katero velja enako pravilo, izjemoma je lahko na sedežnici več smučarjev, če gre za člane istega gospodinjstva.

Kam na zimske radosti?

In kam lahko greste v svoji regiji na sneg, če v svoji občini nimate smučišča? Spodaj navajamo, katera smučišča so v posamezni statistični regiji, a preden se smučarsko opremite in se odpravite zimskim dogodivščinam naproti, vam glede na razmere, ki se na terenu spreminjajo iz ure v uro, svetujemo, da preverite, ali smučišče obratuje.

 


Preberite še:
Eni bodo lahko uživali v smučanju, drugi ne. Preverite, ali ste srečnež
Na smučiščih so si dali duška​


 

V Osrednjeslovenski regiji je sedem smučišč: Dole pri Litiji, Šentjošt nad Horjulom, Kandrše, Ulovka - Jamnik, Mrzla dolina, Velika planina (ne obratuje) in Osovje (ne obratuje).

Smučišča v Gorenjski regiji: Kranjska Gora, Krvavec, Pokljuka, Rudno, Senožeta, Soriška planina (začne obratovati 18. decembra), Španov vrh (ne obratuje), Stari vrh (za zdaj ne obratuje), Straža, Bled in Vogel.

Goriška regija ima šest smučišč: Cerkno (ne obratuje), Encijan (še ne obratuje), Javornik (ne obratuje), Kanin - Bovec - Sella Nevea (za zdaj ne obratuje), Ski Bor Črni vrh in Vojsko.

Obratujejo pa tudi smučišče Mariborsko Pohorje. Smučišče na Rogli pa bo zaživelo, ko bo sproščen ukrep prepovedi gibanja med občinami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije