SPROŠČANJE DEJAVNOSTI

Spet dovoljeno: jezikovne šole, saloni za nego telesa, avtopralnice

Jasno je določeno, kje je treba imeti negativen test.
Fotografija: Za obisk nege telesa potrošnik potrebuje negativen HAT ali PCR test. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Za obisk nege telesa potrošnik potrebuje negativen HAT ali PCR test. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je v četrtek vso državo obarvala v rdeče ter tako omogočila skorajšnjo vrnitev v šole in v vrtce vsem najmlajšim otrokom, v petek pa, da se lahko ob izpolnjenih pogojih odprejo številne dejavnosti (še vedno velja predpis 1 oseba na 30 kvadratnih metrov), prehod občin oziroma regij pa ni dovoljen. 

V soboto se tako odpira več trgovin in storitev, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, vendar ob rednem tedenskem testiranju zaposlenih. To bo za dejavnosti, ki so lahko odprte že zdaj, obvezno od 12. februarja dalje, je povedala Ajda Cuderman z gospodarskega ministrstva. Novi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je danes sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, so pa nove izjeme.
Kdaj mora potrošnik predložiti negativen test in kdaj ne? FOTO: Vlada
Kdaj mora potrošnik predložiti negativen test in kdaj ne? FOTO: Vlada


Tako pravi, »da na podlagi včerajšnje temeljite razprave o sproščanju omejitvenih ukrepov na področju gospodarstva je vlada sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev.« Trenutne epidemiološke razmere so omogočile sproščanje oskrbe z blagom in storitvami, ki ga potrebujemo in pričakujemo.


Enkrat tedensko na test zaposleni

Bodo pa zaposleni v nekaterih dejavnostih morali enkrat tedensko opraviti testiranje na novi koronavirus. Te dejavnosti so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, trgovine z otroškim programom, tržnice, vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Za tiste trgovine in dejavnosti, ki lahko obratujejo že sedaj, bo testiranje zaposlenih potrebno od 12. februarja dalje.

image_alt
Številke spet zelo spodbudne, že popoldne odprtje novih dejavnosti

Tudi testiranje potrošnikov

Za nekaj dejavnosti pa odlok zahteva negativni test za zaposlene in za potrošnike. Med temi so storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov ali medicinske pedikure oz. manikure, individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije