PRIORITETNI

Tonin: Če imajo v Sovi čisto vest, nimajo česa skrivati

Zaradi domnevno sporne zaposlitve pri Sovi bo izveden zunanji nadzor. Bržčas prioritetno.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Miles Willis, Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Miles Willis, Getty Images

LJUBLJANA – Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je pristojna za preverjanje zakonitosti zaposlovanja v Sovi, je v izjavi za medije poudaril predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). "Če imajo v Sovi čisto vest, potem ni česa skrivati, naj nam te podatke tudi pokažejo in način omogočijo zakonit nadzor," je pozval.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je namreč zavrnila zahtevo Knovsa, naj ji po opravljenem nadzoru nad kadrovanjem v Sovi, vključno s postopkom zaposlitve konkretne uslužbenke, sicer Šarčeve znanke, posreduje še določeno dokumentacijo. Zahtevo je zavrnila, ker da je močno skrbi varnost podatkov, ki naj bi s Knovsa uhajali v medije, pa tudi, ker ocenjuje, da Knovs ni pristojen za nadzor področja zaposlovanja na Sovi.

"Knovs ima po zakonu o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb podlago za nadzor nad celotno dejavnostjo obveščevalnih služb, tudi nad kadrovsko politiko in kadrovanjem," je poudaril Tonin. Temu v prid po njegovi oceni kažejo tudi poročila obveščevalnih služb, v katerih redno poročajo o njihovi kadrovski situaciji ter finančnem stanju in poslovanju.

Če navedbe direktorja Sove Rajka Kozmelja, da Knovs ni pristojen za nadzor zaposlovanja na Sovi, držijo, potem bi Kozmelj moral že takoj zavrniti pooblaščeno komisijo Knovsa, ki je je minuli teden opravila nadzor v Sovi zaradi javno objavljenih očitkov, da naj bi premier Šarec in njegov državni sekretar Damir Črnčec posredovala pri zaposlitvi konkretne uslužbenke, je dejal Tonin.
"Direktor Sove si je čez noč premislil. Predvidevam, da je posegel svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec in prispeval k temu, da je Kozmelj spremenil stališče," je bil še kritičen.

Tonin je še spomnil, da so se podobni primeri dogajali leta 2012, ko je Knovs vodil član Pozitivne Slovenije, katere član je bil takrat tudi sedanji predsednik vlade, direktor Sove pa Črnčec. Tudi takrat se je zapletlo pri nadzoru domnevno spornih zaposlitev na Sovi, a se je po Toninovih besedah na koncu izkazalo, da ima Knovs prav, saj je bilo pri kadrovanju veliko pomanjkljivosti in napak.

"Če je zadeva popolnoma jasna in zakonita, direktor Sove nima nobenega razloga, da nam dokumentacije ne bi dal," je dejal Tonin. Skrb za varnost podatkov pa je po Toninovih besedah nezakonit razlog za onemogočanje nadzora. "To je nesprejemljivo za pravno in demokratično državo," je ocenil.
 

Javni sektor: inšpekcijski nadzor zaradi sporne zaposlitve

Inšpektorat za javni sektor, ki je organ v sestavi ministrstva za javno upravo (MJU), bo izvedel nadzor v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), so odgovorili z ministrstva za javno upravo. Nadzor bo najverjetneje izveden prioritetno, a o tem odloča inšpektor, potem ko prouči pobudo. »Ker smo danes v zvezi s tem prejeli pobudo, bomo inšpekcijski nadzor opravili,« so zapisali na MJU.

Spomnimo, gre za domnevno sporno zaposlitev ene osebe, zaradi česar je nenapovedani obisk na Sovi izvedla tudi komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS).
 

Kako poteka inšpekcijski nadzor?

»Za izvedbo inšpekcijskega nadzora nad zaposlitvijo v državnih organih in v organih lokalnih skupnosti inšpektorji zahtevajo zlasti: akt o sistemizaciji delovnih mest, vso dokumentacijo o izvedbi postopka nove zaposlitve (dokazila o objavi prostega delovnega mesta, sklep o imenovanju natečajne komisije, merila in metode za izvedbo izbirnega postopka, prijava izbranega kandidata z vsemi prilogami/izjavami, poročilo natečajne komisije, sklep o izbiri, sklepe o neizbiri oziroma neuvrstitvi kandidatov v izbirni postopek, dokazila o vročitvi sklepov, odločbo o imenovanju izbranega kandidata v naziv, pogodbo o zaposlitvi), vsa dokazila o izpolnjevanju pogojev izbranega kandidata za delovno mesto (diploma, dokazilo o preverjanju verodostojnosti diplome, dokazilo o delovnih izkušnjah/delovna knjižica oziroma potrdilo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje/oziroma druga potrdila, dokazila o opravljenih strokovnih izpitih/drugih znanjih/veščinah/v kolikor so le-ta določena kot pogoj za zasedbo delovnega mesta v sistemizaciji delovnih mest, potrdilo o državljanstvu Republike Slovenije, potrdilo o nekaznovanosti/pridobljeno s strani Ministrstva za pravosodje, Kazenska evidenca in s strani pristojnega kazenskega sodišča), dokazilo o prijavi izbranega kandidata v pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje.«

 
Razgovorov ne opravijo

Razgovorov z vpletenimi ne opravljajo, inšpektor naredi zapisnik na podlagi obstoječe pisne dokumentacije in podatkov iz uradnih evidenc. Izjema je: »če pa je potrebno, zahtevajo dodatna pojasnila (največkrat zahtevajo dodatna pojasnila ali opravijo razgovore  z zaposlenimi v kadrovski službi in /ali predstojnikom).« 
 
Zapisnik o inšpekcijskem nadzoru mora inšpektor sestaviti v roku 30 dni po opravljenem nadzoru.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam!



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije