SPORNE POMILOSTITVE?

Janševim se smeji: od Pirc Musarjeve DZ zahteva pojasnila o pomilostitvah »obsojenih tihotapcev ljudi«

Razlog je pomilostitev treh obsojenih zaradi pomoči pri nezakonitem prečkanju meje.
Fotografija: Nataša Pirc Musar in Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik/jure Eržen
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar in Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik/jure Eržen

DZ je na predlog poslanske skupine SDS s prvopodpisano Jelko Godec brez glasu proti sprejel sklep, s katerim je pozval predsednico republike Natašo Pirc Musar, naj se izreče o izvajanju zakona o pomilostitvi in predlogih za spremembo zakona. Razlog je njena pomilostitev treh obsojenih zaradi pomoči pri nezakonitem prečkanju meje.

»Zelo čudno sporočilo«

V imenu predlagatelja je Branko Grims v obrazložitvi predloga sklepa ocenil, da Slovenija zaradi povečanega števila migrantov, čemur pripisuje porast števila kaznivih dejanj, ni več varna država. Odločitev predsednice republike, da v takšnih razmerah pomilosti tri »obsojene tihotapce ljudi«, javnosti daje »zelo čudno sporočilo«, je dejal.

image_alt
Vroče na Šubičevi 4: to se ne zgodi vsak dan, Grimsu dala kar dva (VIDEO)

Slovenija je in ostaja varna država, je v imenu poslanske skupine Svoboda zatrdil njen vodja Borut Sajovic. Po njegovih besedah želi SDS z lažnimi sporočili o migracijah zavajati, deliti in strašiti državljane, za kar ima ta stranka političen motiv. »Mi v tej zgodi seveda ne želimo in ne bomo sodelovali,« je bil jasen. A se v poslanski skupini kljub temu veselijo odgovora Pirc Musarjeve, ki bo imela priložnost pojasniti svoje odločitve.

Velja, da se predsednica republike za pomilostitev načeloma odloči, če soglasje temu dajo vse vpletene institucije, je v imenu poslanske skupine SDS dejal Dejan Kaloh. Temu sta po njegovih besedah v primeru ukrajinskega državljana nasprotovalo koprsko tožilstvo in sodišče, v primeru druge pomilostitve pa je temu nasprotovalo tožilstvo na Ptuju. Predsednica republike ima sicer diskrecijsko pravico in ji teh mnenj ni treba upoštevati, a ima hkrati moralno in etično dolžnost do državljanov, še zlasti ko gre za njihovo varnost, je dodal.

image_alt
Grims brutalno nad predsednico republike, tu je njen odgovor Janševim

Sklep so podprli tudi v poslanski skupini NSi, saj so se v javnosti pojavile številne informacije in interpretacije teh pomilostitev, je dejala Vida Čadonič Špelič.

Levica: SDS vprašanj o migracijah ne odpira dobronamerno

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je ocenil, da stranka SDS vprašanj o migracijah ne odpira dobronamerno, temveč na »najbolj nizkoten način, kako zlorabljati nesreče posamičnih ljudi za neke lastne ali pa širše politične interese«. Sklep s pozivom predsednici republike so kljub temu podprli, da poslanci Pirc Musarjevi dajo možnost bolj natančno in v pisni obliki obrazložiti njen vidik, je navedel.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije