NI SE DRŽAL TEME

Vroče na Šubičevi 4: to se ne zgodi vsak dan, Grimsu dala kar dva (VIDEO)

To se je zgodilo na seji odbora za pravosodje, ki je zavrnil predlog priporočila vladi v zvezi z izvajanjem zakona o pomilostitvi, ki ga je v obravnavo DZ predložila poslanska skupina SDS.
Fotografija: Branko Grims. FOTO: Zaslonski Posnetek, Youtube
Odpri galerijo
Branko Grims. FOTO: Zaslonski Posnetek, Youtube

Odbor za pravosodje je s šestimi glasovi za in devetimi proti zavrnil predlog priporočila vladi v zvezi z izvajanjem zakona o pomilostitvi, ki ga je v obravnavo DZ predložila poslanska skupina SDS. Vladi so v stranki priporočili, naj zakon spremeni na način, da bo predsednik republike dolžan pojasniti svoje odločitve o pomilostitvah obsojencev.

Poslanci SDS s prvopodpisano Jelko Godec bi vladi predlagali, naj v roku dveh mesecev pripravi spremembe zakona o pomilostitvi, na način, da bo moral predsednik republike svoje odločitve o pomilostitvah utemeljevati, je povzela državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Valerija Jelen Kosi. SDS je sicer pobudo vložila, ker je predsednica republike Nataša Pirc Musar pomilostila tri obsojene tihotapljenja migrantov, so prejšnji teden v SDS zapisali v obrazložitvi predloga.

Grims dobil kar dva opomina 

Poslanec SDS Branko Grims je sicer v uvodnem nagovoru govoril o povečevanju števila migrantov, zaradi česar po njegovi oceni Slovenija ni več varna država. Odločitev predsednice republike o pomilostitvi tihotapcev migrantov je po njegovem mnenju znak preostalim, naj nadaljujejo svoje početje. Predsednica odbora Lena Grgurevič (Svoboda) mu je izrekla opomin, ker se ni držal teme. Kasneje, med razpravo, pa še enega zaradi spodbujanja nestrpnosti in diskriminacije na podlagi vere.

Grims je pozneje na omrežju X sporočil: »To je največje možno priznanje koalicije, da je moj predlog upravičen in da nimajo čisto nobenega argumenta proti temu, kar predstavljam v Državnem zboru. Je pa jemanje besede s strani (Orwellovske) Svobode v očitnem nasprotju s poslovnikom čista zloraba prava in totalitarizem

image_alt
Grims brutalno nad predsednico republike, tu je njen odgovor Janševim

Vlada je na današnji seji ocenila, da spremembe niso potrebne, je nadaljevala Jelen Kosijeva, saj da je pristojnost predsednika republike o odločanju o pomilostitvah izvirna ustavna pristojnost. Pojasnila je, da pravosodno ministrstvo obravnava okoli 50 tovrstnih prošenj na leto, pri čemer predsedniku republike predloži poročilo o navedbah prosilca, zbranih podatkih, mnenjih več organov in skupnosti ter mnenje ministra o pomilostitvi. »Končna odločitev je v rokah predsednika republike,« je poudarila.

Med razpravo je poslanka Svobode Urška Klakočar Zupančič ocenila, da želi stranka SDS obrazložitve pomilostitev z namenom, »da seje sovraštvo«. Spomnila je, da normativni okvir instituta pomilostitve izhaja iz ustave, zato bi bilo z določbo o obrazložitvi treba dopolniti tudi ustavo in ne le zakona o pomilostitvah. Ta namreč »predsednika republike pravno ne omejuje pri izvajanju njegove izvirne ustavne pristojnosti dajanja pomilostitev,« je dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije