POMILOSTITVE

Janševi nad predsednico: Pirc Musarjeva pomilostila že tretjega tujca

V največji opozicijski stranki zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora.
Fotografija: Nataša Pirc Musar in Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik/Jure Eržen
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar in Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik/Jure Eržen

V poslanski skupini SDS zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora. 

Zato so se odločili že po tretji pomilostitvi tujca, odkar je Nataša Pirc Musar nastopila mandat predsednice Republike Slovenije. Iz ukazov o pomilostitvi pa ni razvidne obrazložitve razlogov za pomilostitev, navajajo v SDS. Gre za tujko Ozgur Dogan, tako razkriva nedavna objava v Uradnem listu Republike Slovenije. »Ozgur Dogan, rojeni 25. 2. 1977, se s pomilostitvijo odpusti izvršitev preostanka izrečene stranske kazni izgona tujca iz ozemlja Republike Slovenije po sodbi Okrožnega sodišča na Ptuju, opravilna številka I K 43441/2022 z dne 11. 7. 2022,« je zapisano v Uradnem listu RS. 

Gre za tujko Ozgur Dogan, tako razkriva nedavna objava v Uradnem listu Republike Slovenije. FOTO: Uradni List
Gre za tujko Ozgur Dogan, tako razkriva nedavna objava v Uradnem listu Republike Slovenije. FOTO: Uradni List

Predsednica Republike Slovenije je že pred tem pomilostila dve osebi, ki sta se ukvarjali s tihotapljenjem nezakonitih migrantov, opozarjajo v največji opozicijski stranki. Iz uradnega lista, kjer se ukazi o pomilostitvi objavljajo, je razvidno, da sta bila milosti deležna tujca, Valeriij Arakcheiev in Nemanja Kuzmanović.

Predsednici republike očitajo, da je pomilostila že tretjega tujca. FOTO: Pool Via Reuters
Predsednici republike očitajo, da je pomilostila že tretjega tujca. FOTO: Pool Via Reuters

»Ker gre za vprašanja varnosti državljank in državljanov ter njihovega premoženja, so takšne pomilostitve nesprejemljive. Še posebej v času, ko se soočamo s povečanim varnostnim tveganjem zaradi povečanega števila nezakonitih migrantov, so takšne pomilostitve nedopustne. Ob tem je potrebno poudariti, da tudi policija v svojih poročilih opozarja na povečano varnostno tveganje zaradi zgostitve prosilcev za mednarodno zaščito na nekaterih javnih mestih,« trdijo. 

Janez Janša. FOTO: Johanna Geron, Reuters
Janez Janša. FOTO: Johanna Geron, Reuters

image_alt
Janša sesuva predsednico: »Če verjame, da lahko teroriste prepriča, da vrnejo talce, naj se odpravi v Gazo«

Državnemu zboru Republike Slovenije ob tem v SDS predlagajo, da priporoča vladi, da v roku dveh mesecev pripravi in sprejme takšne rešitve zakona o pomilostitvah, s katerimi se bo zagotovilo preglednost postopka pomilostitev z obrazložitvami razlogov o pomilostitvah, s čimer bi se preprečilo zlorabe pri pomilostitvah in omejilo pomilostitve, da ne bi prihajalo do nepopravljivih posledic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije