KORONAVIRUS

Janša: Pod temi pogoji bomo lahko začeli sproščati ukrepe in omejitve

V tvitu je opozoril tudi na spreminjajoče se razmere v svetu, saj je Japonska danes ponovno razglasila izredne razmere.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Nebojsa Tejic, STA
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Nebojsa Tejic, STA

Premier Janez Janša je v zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa, danes napovedal, da bo to mogoče samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev. Omejitev gibanja na lastno občino pa bo po mnenju vladnega govorca Jelka Kacina veljavna vsaj do konca prihodnjega tedna.

Kot je na twitterju naštel Janša, se mora za sproščanje ukrepov zmanjšati število oseb, ki jih v daljšem obdobju okuži ena oseba, pod ena. Poleg tega zdravstveni sistem ne sme biti pod prevelikim pritiskom, zagotovljene morajo biti zmogljivosti za testiranje okuženih in vzpostavljeni delujoči instrumenti za delovanje tranzicije.


Janša prav tako podarja, da morajo biti zagotovljene pravne in tehnične možnosti ter zadostne zmogljivosti za sledenje pozitivnim na testiranju in morebitni širitvi virusa. V tvitu je opozoril tudi na spreminjajoče se razmere v svetu, saj je Japonska, ki naj bi epidemijo v prvem valu sicer že obvladala, danes ponovno razglasila izredne razmere.

Med prazniki ostanite doma

Ob tem je državljanke in državljane pozval, naj tudi v času velikonočnih praznikov ostanejo doma ter prek civilne zaščite in humanitarnih organizacij pomagajmo tistim, ki sami ne zmorejo.

Na vprašanja o sproščanju ukrepov je na današnji novinarski konferenci odgovarjal tudi vladni govorec Kacin. Kot je dejal, omejitev gibanja na lastno občino stalnega ali začasnega prebivališča ostaja v veljavi vsaj do prihodnjega konca tedna.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije