Janša na oblast, Erjavec v osamo. Kaj pa drugi ministri?

Nekateri ministri, tudi odhajajoči premier, odhajajo med poslance.
Fotografija: Niti Bratuškova niti Erjavec na volitvah leta 2018 nista bila izvoljena v DZ. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Niti Bratuškova niti Erjavec na volitvah leta 2018 nista bila izvoljena v DZ. FOTO: Voranc Vogel

V torek bodo poslanci državnega zbora (DZ) na tajnem glasovanju odločali o podpori Janezu Janši za novega predsednika vlade. Stranke SDS, SMC, NSi in Desus, ki so podpisale koalicijsko pogodbo, imajo skupaj 48 poslancev, a je poslanec SMC Jani Möderndorfer napovedal, da Janše ne bo podprl. Za izvolitev potrebuje Janša 46 poslanskih glasov. Teh ne more pričakovati iz stranke SAB, saj so napovedali, da glasovnic ne bodo prevzeli.

Lahko pa Janša računa na kak glas iz stranke SNS, saj je njen poslanec Jani Ivanuša podporo že napovedal. Prvak SNS Zmago Jelinčič ni hotel razkriti, kako bosta glasovala on in Dušan Šiško (poslanka Lidija Ivanuša je decembra lani prestopila v SDS). Tudi poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horváth nista razkrila, kako bosta glasovala. Je pa Janša po srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem, ko mu je ta podelil mandat za sestavo vlade, sporočil, da od njiju ne pričakujejo, da bosta jeziček na tehtnici pri imenovanju vlade ali pri drugih odločitvah. Po nekaterih ugibanjih bi lahko Janša skupaj dobil tudi 50 glasov ali več.

Janez Janša bo (če bo tudi dejansko potrjen) že tretjič vodil slovensko vlado. FOTO: Leon Vidic, Delo
Janez Janša bo (če bo tudi dejansko potrjen) že tretjič vodil slovensko vlado. FOTO: Leon Vidic, Delo
Če bo Janša imenovan za predsednika, bo moral na podlagi zakona o vladi in poslovnika DZ predlagati imenovanje ministrov DZ najpozneje v 15 dneh po izvolitvi. Imena morebitnih kandidatov za ministre so neuradno že prišla v javnost. Prvaka SMC in Desusa Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec naj bi ohranila ministrski funkciji, drugi ministri pa se bodo morali od svojih stolčkov posloviti.
 
Preberite tudi:
Šarčevi so dobro poskrbeli zase: pol milijona odpravnin

Odhajajoči premier Marjan Šarec, ki je konec janurja napovedal svoj odstop, se po lastnih besedah vrača v poslanske klopi. Tako se bo iz DZ poslovila nadomestna poslanka Karla Urh. Med poslance odhaja tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki ga je nadomeščala Nina Maurovič.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, prav tako iz kvote LMŠ, se vrača na ministrstvo za obrambo oz. na Center za obveščanje Kranj, so pojasnili na ministrstvu. Minister za zdravje Aleš Šabeder in minister za finance Andrej Bertoncelj še ne razkrivata, kam ju bo vodila nadaljnja pot. Sklepati gre, da v politiki ne nameravata ostati. Šabeder, ki je sicer na ministrski položaj prišel z vrha UKC Ljubljana, se želi vrniti v gospodarstvo, kjer je deloval, preden je prevzel vodenje največje bolnišnice. Bertoncelj, ki je pred nastopom ministrske funkcije deloval v SDH kot član uprave, bo svojo odločitev o nadaljnji poti sporočil ob prenehanju mandata.

Nobeden od treh ministrov SD ni bil izvoljen kot poslanec. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se bo verjetno vrnil na fakulteto za družbene vede, minister za kulturo Zoran Poznič, ki je pred nastopom funkcije 10 let vodil Delavski dom Trbovlje, pa še ni razkril, kje se bo zaposlil. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je pojasnila, da jo čaka mesto na velenjski občini, kjer ima sklenjeno delovno razmerje za nedoločen čas.

Cerar na čelo DZ?

Z nastopom nove vlade se bo Šarec selil med poslance, Erjavec pa je že januarja napovedal umik iz politike. FOTO: Blaž Samec
Z nastopom nove vlade se bo Šarec selil med poslance, Erjavec pa je že januarja napovedal umik iz politike. FOTO: Blaž Samec
Minister za okolje in prostor Simon Zajc (SMC) še ne razkriva svojih odločitev. Minister za zunanje zadeve Miro Cerar, prvi predsednik SMC in nekdanji premier, je še skrivnosten glede svojih odločitev. Ker je bil izvoljen za poslanca, se bo verjetno vsaj za nekaj časa vrnil v DZ, kjer ga nadomešča Möderndorfer. Ugiba se, da bi Cerar utegnil postati novi predsednik DZ, čeprav je javno sporočil, da ne podpira Janševe tretje vlade.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer, ki je sicer iz SMC izstopila, je bila pred imenovanjem načelnica UE Maribor. Delovno razmerje za nedoločen čas v državni upravi ji miruje.

Minister za obrambo Karl Erjavec pa je po porazu proti Pivčevi na kongresu Desusa napovedal odhod iz politike in sploh iz javnega življenja.

Bratuškova najprej na dopust

Ministri iz vrst SAB si bodo po besedah predsednice stranke Alenke Bratušek najprej privoščili dopust. Kje se bo sama zaposlila, ni razkrila, v parlament namreč ni bila izvoljena. Izvoljen pa je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, a se med poslance ne bo vrnil. Tako bo v DZ ostala vodja poslanske skupine Maša KociperAngelika Mlinar, ki bo mesto kohezijske ministrice zapustila le po nekaj mesecih, se bo o tem, kako naprej, odločala po predaji ministrskih poslov. Za zdaj se bo poslovila iz slovenske politike, vrnila se bo v Avstrijo oz. verjetno v Bruselj. Tik pred imenovanjem za ministrico je sicer kot koroška Slovenka pridobila slovensko državljanstvo, ki ga bo seveda obdržala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije