TERME

Iz poskusnega bazena nastale prave terme

Terme Snovik slavijo 25 let od prvih začetkov termalnega turizma v Tuhinjski dolini. Zgradili bodo še dva hotela in pokriti olimpijski bazen.
Fotografija: Pilotni bazenček iz leta 1994. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Pilotni bazenček iz leta 1994. FOTO: Primož Hieng

SNOVIK – Poltretji milijon kopalcev in pol milijona prenočitev, to je četrtstoletni izkupiček edinih gorenjskih term, Term Snovik, ki so se leta 1994 začele z majhnim pilotnim termalnim bazenom na prostem, zdaj pa spadajo med najmodernejša slovenska termalna kopališča z restavracijo, wellness centrom, bazenskim kompleksom z zunanjimi in notranjimi bazeni, nad katerim je ob gozdu postavljenih osem apartmajskih hiš z 31 sobami in 74 apartmaji. V sklopu term so urejeni še zeliščni in zelenjavni vrtovi, telovadnica v naravi, igrala in pešpoti.

Kaj pa se tukaj mečejo na glavo

Ivan Hribar, prokurist Term Snovik in idejni oče edinih gorenjskih term. FOTO: Janez Petkovšek
Ivan Hribar, prokurist Term Snovik in idejni oče edinih gorenjskih term. FOTO: Janez Petkovšek
Ob včerajšnji slovesnosti ob 25. obletnici prvih začetkov, ki se je je udeležil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je idejni oče Term Snovik Ivan Hribar ministra hudomušno spomnil na besede, ki jih je ta izrekel ob obisku nastajajočih gorenjskih term. Nekdanji direktor term Atomske toplice je takrat dejal: »Kaj pa se tle eni na glavo mečejo.« Minister je v svojem tokratnem govoru priznal, da jih je res doživljal kot nekakšne samorastnike, a da je danes vesel, ker jim je uspelo iz enega pilotnega projekta narediti tako veliko in uspešno termalno kopališče, ki je pri nas celo kot prvo dobilo ekomarjetico. Tudi kamniški župan Matej Slapar je dal Hribarju vedeti, da brez njega zgodbe o uspehu ne bi bilo, saj so njegovi predhodniki imeli le ideje, on pa je to skupaj z domačini, občino in državo izpeljal. Priznal je, da so v občini Kamnik terme glavni turistični ponudniki, saj zagotavljajo kar polovico vseh prenočitev, hkrati pa so se okoli njih razvile številne turistične kmetije.

Poceni pa ni

Okrogla miza o termalnem turizmu. FOTO: Janez Petkovšek
Okrogla miza o termalnem turizmu. FOTO: Janez Petkovšek
Čeprav so v preteklosti gradili predvsem bazene in apartmajsko naselje, zdaj pa se vse bolj posvečajo tudi novim programom (knajpanje, bosonoga pot, razne terapije ...), je Hribar napovedal skorajšnji začetek novega investicijskega ciklusa. Pred kratkim so dobili gradbeno dovoljenje za podaljšanje restavracije med pokritim bazenom in bližnjim potokom, kjer bodo uredili večji večnamenski prostor. Zavedajo pa se, da bo treba v nadaljevanju zgraditi še dva hotela in nove športne ter rekreacijske površine. Njihova največja želja je, da bi na svojih zemljiščih, teh je za 23 hektarjev, lahko zgradili pokrit olimpijski bazen, saj je tradicija plavanja, tudi tekmovalnega, v Kamniku zelo močna.

Igrala v naravi in kopališki kompleks. FOTO: Janez Petkovšek
Igrala v naravi in kopališki kompleks. FOTO: Janez Petkovšek
Da bi privabili še več večdnevnih gostov tudi zunaj glavne sezone, ko je zasedenost sob in apartmajev le 40-odstotna, pa bi bilo dobro upoštevati Počivalškove besede, da v turizmu ni možnosti za uspeh brez kolektivne igre. A če smo nekoliko pikri, to pomeni, da bi morala v Tuhinjski dolini tudi država bolje skrbeti za vzdrževanje glavne dostopne ceste in skrajšati postopke pri pridobivanju soglasij za spremembe občinskih prostorskih dokumentov in gradbenih dovoljenj ter hitreje pomagati pri pridobivanju dodatnih evropskih sredstev za sofinanciranje termalnih projektov, saj bi posledično lahko znižali cene kopanja. Te so namreč večjim družinam precej nedostopne. Prav tako bivanje v apartmaju cenovno še vedno ni tako privlačno, da bi ga zamenjali za kakšen teden dopusta na morju, in še gostinska ponudba je v Tuhinjski dolini precej skromna, še posebno za zahtevnejše (tuje) goste.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije