KULTURNI SPOMENIK

Imajo tudi grajskega pivovarja

Kostel ima isto poštno številko, kot je letnica prve omembe gradu. Ta je imel lastno sodišče.
Fotografija: Privlačen je za turiste. FOTO: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Privlačen je za turiste. FOTO: Milan Glavonjić

KOSTEL – V počastitev občinskega praznika so junija lani v Kostelu odprli grad Kostel, ki ga je država pred petimi leti v upravljanje predala tamkajšnji lokalni skupnosti. S trgom vred je drugi največji grajski kompleks na Slovenskem, takoj za celjskim gradom. Prenova in rekonstrukcija kulturnega spomenika, ki ponosno stoji na vzpetini nad Kolpo, sta se vlekli dobri dve desetletji. V tem času je snovalcem uspelo vrniti del nekdanje podobe, tudi s prostori, ki jih bodo namenili komornim koncertom, predstavam, delavnicam in razstavam.

»S sodelovanjem Pokrajinskega muzeja Kočevje smo za mogočnimi zidovi na ogled postavili razstavo o puntarstvu Le vkhup le vkhup woga gmaina. Ne le pogled v preteklost skozi to slikovno in pisano čtivo, grad, katerega ogled traja slabo uro, je tudi sicer pravi magnet. Do konca lanskega leta je pritegnil več obiskovalcev, kot smo jih pričakovali. Ponudili smo jim dodatne vsebine, tudi grajskega pivovarja,« pove Uroš Jelenovič, direktor Zavoda za turizem in kulturo občine Kostel. Med obiskovalci je največ domačih, ki s ceste Kočevje–mejni prehod Petrina zavijejo po prejšnjem dogovoru, veliko je takih, ki davni kostelski zgodovini prisluhnejo v sklopu krajših dnevnih izletov.

Obisk gradu, ki zaradi strmine ni primeren za invalide in v katerega je občina za obnovo lesene podesti, stopnic, ograje, prireditvenega prostora in ureditve varnega dostopa v zadnjih petih letih vložila nekaj manj kot 40.000 evrov, država pa je poskrbela le za njegovo dozidavo, je možen skozi vse leto. Tudi v zimskemu času, ob najavi ogleda. Tam vas bodo pričakali prijazni in o kostelski preteklosti znanja polni turistični vodniki.

Grad Kostel so na meji takratne vojne krajine začeli graditi okoli leta 1200. Zaradi izpostavljene lege in težje dostopnosti je bil v obdobju turških vpadov pomembna ovira v sistemu takratne obrambe, hkrati je bil del opozorilne verige kresišč, ki so služila za hitro obveščanje o prihajajoči nevarnosti. Prva pisna omemba kot castrum Grauenwarth oziroma Grofovska straža je iz leta 1336, zanimivo pa je, da ima kraj prav to poštno številko.

Za grad, za katerega starejše listine zatrjujejo, da je imel lastno sodišče, je bila po njegovi pestri zgodovini usodna druga svetovna vojna, ko ga je v samevanju razjedal zob časa. Grad je dal ime in grb občini Kostel in ozemlju ob Kolpi, med Sveto Ano in Bilpo. »Turizem je tista lučka upanja, ki še sveti v tej dolini, drugače nam bo trda predla. Po popisu leta 2018 ima občina le še 637 prebivalcev. Grad je vsekakor točka, ki jo bo treba še nadgrajevati,« načrtov ne skriva župan Ivan Črnkovič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije