BITKA PROTI KORONAVIRUSU

Hrvati žal podrli rekord, danes še precej več okuženih kot včeraj

Objavljeno 11. julij 2020 13.01 | Posodobljeno 11. julij 2020 14.19 | Piše: A. L.

Po številu novih okužb izstopata županiji Osiješko-baranjska (50) in Mesto Zagreb (35).

Trajekt na poti proti Hvaru (arhivska fotografija). FOTO: Marko Feist 
Včeraj smo poročali, da so Hrvati dosegli največje število okuženih z novim koronavirusom v 24 urah. Našteli so jih 116. Upali smo, da se bo trend zdaj obrnil navzdol, a se to (še) ne bo zgodilo. Po uradnih vladnih podatkih so našteli 140 novih primerov, kar je 24 več kot včeraj, ena oseba pa je umrla (za primerjavo: v Sloveniji smo zabeležili 34 novih okužb).

Po številu novih okužb izstopata županiji Osiješko-baranjska in Mesto Zagreb. 

image
Število novih okužb na dnevni ravni. FOTO: A. L.

Epidemiološka slika Hrvaške se precej naglo poslabšuje (kazalnik slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje ali krajše Nijz za Hrvaško je danes presegel vrednost 25, medtem ko za Slovenijo znaša po upoštevanju današnjih okužb 12,31 – meja za varno državo je postavljena pri 10), vlada Janeza Janše pa se kljub temu ni odločila za zaostrovanje ukrepov.Hrvaška ima dvakrat toliko prebivalcev kot Slovenija, a štirikrat toliko okuženih s koronavirusom v zadnjih 24 urah, za katere so podatki na voljo.

Da bi bilo treba južne sosede uvrstiti na rdečo listo, je že pred dnevi predlagala tudi strokovna skupina, ki jo vodi Bojana Beović, a se je država odločila, da jih raje uvrsti na rumeni seznam. Za Slovence in Slovenke se s tem ni spremenilo prav nič in tako lahko mejo v obe smeri prestopamo brez kakršnih koli omejitev.

image
Hrvati so prebili mejo 25 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. FOTO: A. L.

Največ uvoženih primerov je iz Hrvaške​

Nijz je razkril podatke o uvoženih primerih. V tednu od 29. junija do 5. julija smo zabeležili 132 okužb, 25 pa je bilo uvoženih. Hrvaška je tista država, iz katere smo jih v omenjenem obdobju uvozili največ med tujimi državami – 8. Na drugem mestu je BiH (7), sledijo Srbija (4), Črna gora (3), Kosovo (2) in Kazahstan (1).

Preberite tudi:
Gorijo alarmi: Hrvaška podrla neslaven rekord, že danes novi ukrepi
Janša ima dobro novico po srečanju s hrvaško stranjo (VIDEO)
Deli s prijatelji