NEMŠKO VELEPOSLANIŠTVO

Grimsu Nemci dali lekcijo, tak je njegov odgovor

Na nemškem veleposlaništvu so se odzvali na poslančevo izjavo, ki je v oceni nedeljskih referendumov razmere v Sloveniji primerjal s tistimi v Nemčiji leta 1933.
Fotografija: Branko Grims. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Branko Grims. FOTO: Youtube, posnetek zaslona

Na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani so se z začudenjem odzvali na izjavo poslanca SDS Branka Grimsa, ki je v oceni nedeljskih referendumov razmere v Sloveniji primerjal s tistimi v Nemčiji leta 1933. Ob tem so poudarili, da Slovenija kot del EU, kjer lahko vsakdo glasuje brez pritiska in strahu, nima nič skupnega z Nemčijo leta 1933.

»Začudeni smo nad izjavo poslanca SDS Branka Grimsa, da so sedanje razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933,« so zapisali na nemškem veleposlaništvu v sporočilu za medije, ki so ga naslovili Slovenija 2022 ni Nemčija 1933.

image_alt
Zakon o RTV potrjen: čustveni odzivi zaposlenih (FOTO, VIDEO)

Veleposlaništvo v nadaljevanju postreže z nekaterimi dejstvi iz nemške zgodovine. »Kot nemško veleposlaništvo se nekoliko spoznamo na nemško zgodovino in si dovoljujemo kratek komentar,« so ob tem zapisali.

image_alt
Počilo med Janšo in Toninom: prvak SDS ostro nad Novo Slovenijo

Ob tem na veleposlaništvu z veseljem ugotavljajo, da »Slovenija, trdno zasidrana v EU, kjer lahko vsakdo svobodno izrazi svoje mnenje, na volitvah izbira med širokim spektrom strank, svobodno izbira vero, na referendumih glasuje brez pritiska in strahu ter na podlagi prosto dostopnih informacij nima nič skupnega z Nemčijo leta 1933. Takšno enačenje, ki ni le neutemeljeno, temveč tudi nevarno, omalovažuje dogodke, ki so sledili nacionalsocialističnemu prevzemu oblasti,« so še opozorili.

Grims: Zgodovina je zato, da se iz nje nekaj naučimo, sicer se ponavlja

Na izjavo nemškega veleposlaništva se je že odzval Grims, ki je apisal, da ko postanejo v Sloveniji dejstva, kot so »neposredne grožnje s smrtjo članom SDS-a; grožnje in pljuvanja na opozicijske, desno usmerjene, poslance pred parlamentom; napadi na redke preostale od vlade in vladajoče koalicije še neodvisne medije; popolno podrejanje osrednjih medijev vladajoči ideologiji; vse bolj prisotne različne druge oblike omejevanja svobode govora, lepljenje nalepk "prepovedan vstop za SDS" oziroma kar "prepovedano za SDS" na vrata nekaterih lokalov, ustanov, javnih prostorov ..., česar po Grimsovih besedah nihče ne more zanikati, je to "očitno vse bolj podobno metodam in na njih utemeljenem vzdušju, ki smo jih žal že videli nekoč v zgodovini«.

»Priznanje tega dejstva v ničemer ni uperjeno proti tisti državi, je le opozorilo za sedanjo Slovenijo in za našo prihodnost. Vsaj o nečem se namreč, vsaj upam, strinjamo: Zgodovina je zato, da se iz nje nekaj naučimo, sicer se ponavlja,« je zapisal.

Poslanec SDS Branko Grims je v odzivu na izide referendumov izrazil dvom, da so se ljudje v celoti zavedali vsebine svojih odločitev. V takih razmerah se moramo po njegovih besedah vprašati, kakšne so razmere v Sloveniji, da se je »namesto o vsebini uspelo prek medijev kanalizirati razpravo v ideologijo in osebne predsodke, kdo je za tega in kdo je za onega, namesto da bi se ljudje odločali, kaj je zanje bolje, kaj je bolje za njihovo denarnico«. »In potem ni čudno, če so razmere v Sloveniji vse bolj podobne tistim iz Nemčije leta 1933,« je še dejal Grims.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas