REFERENDUMSKI TROJČEK

Grims vidno razočaran, oglasil se je Janša; v štabu koalicije pa veselo (VIDEO, FOTO)

Branko Grims: »In potem ni čudno, če so razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933.«
Fotografija:  Alenka Jeraj in Zvonko Černač. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
 Alenka Jeraj in Zvonko Černač. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Stranka SDS je v manj kot 15 mesecih na današnjem referendumu doživela še četrti zaporedni volilni poraz. V stranki, ki je s tremi referendumi želela doseči zavrnitev novele zakonov o RTVS, dolgotrajni oskrbi in vladi, so zelo razočarani. Vsi trije zakoni so bili namreč potrjeni na referendumih. 

Branko Grims. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Branko Grims. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

 

Grims: Ljudje so izglasovali višje davke in RTV-prispevek

Pobudnik referendumov, stranka SDS, je rezultate čakala na sedežu stranke, kjer so bili poslanci Alenka Jeraj, Branko Grims in Zvone Černač. Grims je v prvem odzivu na izide referendumov, ki so jih volivci enotno zavrnili vidno razočaran stopil pred kamere. »Ljudje so odločili, močno pa dvomim, da so se ljudje v celoti zavedali, kakšna je vsebina njihovih odločitev. Kajti danes so s potrditvijo zakonov ljudje dejansko izglasovali višje davke, višji RTV-prispevek in ideološki monolit na javni radioteleviziji, ki bi morala biti pluralna. Odpovedali so se svojim pravicam iz trajnostne oskrbe za vsaj leto dni, lahko pa za vedno. 

Zakaj je to tako? »Veliko je bilo medijske populacije, veliko je bilo zavajanja, veliko je bilo trditev v napačni smeri, o čem odločajo. Toda odločili so natančno o tem. V takih razmerah se moramo vprašati, kakšna je situacija v Sloveniji, da se je namesto o vsebini uspelo prek medijev kanalizirati razpravo o ideologiji, pa osebne predsodke, kdo je za tega in kdo je za onega, namesto da bi se ljudje odločali, kaj je bolje za njihovo denarnico, za to, da plačajo manj davkov, manj RTV-prispevka in da ohranijo svoje pravice iz trajnostne oskrbe. In potem ni čudno, če so razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933,« pravi Grims.

Na twitterju se je oglasil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki se mudi v tujini. » Vsem, ki na podlagi referenduma o zakonu o vladi delajo politično - strankarske preračune: Rezultat preko 40% za predlog SDS je s tega vidika čisto OK. Ni pa OK z vidika našega skupnega interesa, ni OK za davkoplačevalce, ki jih čakajo od večine podprti novi stroški,« je zapisal.

Klakočar Zupančičeva: Vesela sem

Predsednica DZ in podpredsednica Svobode Urška Klakočar Zupančič je zvečer izrazila veselje, da živi v državi, kjer so se ljudje izrekli za demokracijo in svobodo. Dejala je, da je vesela, da so se državljani odzvali njihovemu klicu, da gredo zopet na volitve in da so potrdili rezultat aprilskih državnozborskih volitev. Kako se bo zdaj reorganizirala vlada, ni želela špekulirati, saj je to v pristojnosti vlade. »Tam so izjemni strokovnjaki, tri nove resorje, ki bodo oblikovali, bodo prevzeli enako strokovni in sposobni ljudje.« Prav tako je vesela, da živi v državi, kjer želijo ljudje imeti kakovostne zakone in nazaj javno Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), svobodno in neodvisno novinarstvo, oddaje, ki smo jih radi gledali, in da se lahko novinarji »s polnimi pljuči posvetijo svojemu poslanstvu«.

Inštitu 8. marec.FOTO: Črt Piksi, Delo
Inštitu 8. marec.FOTO: Črt Piksi, Delo

V kampanjo se je poleg koalicijskih strank Gibanje svoboda, SD in Levica vključilo veliko iniciativ in organizacij. Med vidnejšimi so bili Inštitut 8. marec,  Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja ter Zavod za kulturo raznolikosti. Povsod je vladalo prešerno vzdušje, več pa na spodnjih videoposnetkih.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije