POZIV Z VRHA

Golobu popuščajo živci, Fides mu brutalno vrača: »Gre za eno bolj neprimernih potez osebe, ki je požrla dano besedo«

Gre za najdaljšo zdravniško stavko doslej, predsednik vlade sindikat zdravnikov poziva, naj jo zamrzne za čas pogajanj.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Predsednik vlade Robert Golob poziva zdravniški sindikat Fides, da naj zamrzne stavko za čas pogajanj, da se ne povečuje stiske ljudi. »Stebrna pogajanja tečejo in dolgoročna rešitev se lahko najde samo in izključno skozi stebrna pogajanja,« je v izjavi ob odprtju intenzivnih enot v Splošni bolnišnici Jesenice med drugim poudaril premier.

image_alt
Predsednik vlade s predstavnicama največjih sindikatov v zdravstvu, a Fides ga je ignoriral

Razmere v zdravstvenem sistemu so po Golobovih besedah zahtevne, a današnji dan in to odprtje kažejo, da ne samo zdravstveno osebje in vodstva bolnišnic, ampak tudi vlada dela na tem, da se izboljšajo.

»Razumemo tudi stisko zaposlenih, pa vendar, prepričani smo, da je skrb za bolnika vedno na prvem mestu, in zato tudi danes pozivam Fides, da se za čas pogajanj odpove oziroma zamrzne stavko samo z enim namenom, da ne povečujemo stiske ljudi,« je dejal Golob.

image_alt
Znano koliko zdravnikov že umaknilo soglasja za nadurno delo v UKC Maribor in UKC Ljubljana

image_alt
Medtem ko zdravniki stavkajo, Pahor deli nasvete o prostati

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je stavko do preklica po enodnevni opozorilni stavki začel 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Gre za najdaljšo zdravniško stavko doslej

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na novinarsko vprašanje, ali se bo vključila v pogajanja, poudarila, da sta tako ona kot ministrstvo vključena že ves čas. Več ni komentirala, kot je dejala ob odprtju intenzivnih enot, se želijo danes osredotočiti na to pozitivno zgodbo na Gorenjskem.

Stavka se nadaljuje

Predsednik sindikata Damjan Polh je sicer po današnji pogajalski seji dejal, da strani nista sprejeli nobenih zavez ali konkretnih rešitev, stavka pa se tako nadaljuje. »Danes je žalosten datum, dosegli smo vse časovno opredeljene stavke zdravnic in zdravnikov in ni nam v ponos, vendar rešitev je na Golobovi vladi,« je poudaril.

Stavka zdravnikov - zdravstvo - UKC Ljubljana - Damjan Polh 09.01.2023 FOTO: Blaz Samec
Stavka zdravnikov - zdravstvo - UKC Ljubljana - Damjan Polh 09.01.2023 FOTO: Blaz Samec

Vladna pogajalska skupina po pogajanjih medijem ni bila na voljo za izjave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije