NENAVADNA POROKA

FOTO: V zakon skozi špalir dvignjenih lovskih pušk

Na Koroškem obudili običaj pozdrav pušk lovcu Alešu Čevniku iz LD Golavabuka.
Fotografija: Poročni špalir. FOTO: Primož Ermenc
Odpri galerijo
Poročni špalir. FOTO: Primož Ermenc

V več kot stoletni zgodovini organiziranega lovstva pri nas so se po posameznih lovskih družinah razvile tudi posebne šege in običaji. Ena takih je lovska poroka. In nedavno so v LD Golavabuka svojega lovskega tovariša in njegovo nevesto pospremili v zakon po posebnem običaju.

Ženinu Alešu Čevniku, ki je član Lovske družine Golavabuka devet let, in njegovi nevesti Heleni so 14. septembra v kraju Brda pri Slovenj Gradcu pripravili slovesnost, ki je za lovca posebna čast. Do cerkvice sv. Andreja, kjer je bila cerkvena poroka, sta po travniku namreč zakorakala skozi špalir dvignjenih pušk. Kot je povedal ženin, je pozdrav pušk običaj, ki so ga na Koroškem v čast lovcu izvedli prvič. Nanj sta mladoporočenca zelo ponosna, saj se je med 190 svati zbralo kar 50 lovcev in starešin iz celotne koroške lovske zveze ter seveda domače lovske družine.

Jagal bo le divjad

Po posebnem protokolu jima je starešina najprej dal jelkini vejici, ki si jo je on zataknil za lovski klobuk, nevesta v snežno beli poročni obleki pa jo je dodala šopku. Pred odhodom v cerkev je imel starešina LD Golavabuka Janez Zakeršnik tudi krajši nagovor, ki ga je nadgradil še z enim po izhodu iz nje. Domačinki z Brd Heleni Jeromel Čevnik je dal hudomušno vedeti, da je ne sme skrbeti, kadar bo šel njen mož ponoči na lov, saj zagotovo ne bo šel jagat drugih žensk, temveč izključno divjad. Tudi poročna maša v cerkvici je bila v lovskem stilu. Njeno notranjost so namreč okrasili z jelenovim rogovjem, vejami in listjem.
Ko sta prišla iz cerkve, sta po novem nagovoru za srečo na prostost izpustila vsak svojega belega goloba miru, njuno poroko pa so bučno proslavili s streli iz možnarjev, ki so jih izvedli strelci iz Mislinje. Seveda niso manjkali niti lovski rogisti iz Vuzenice, ki so jima zaigrali nekaj lovskih skladb.

Na koncu sta dobila še dve darili. Lovci so jima dali spominska kozarca z vgraviranimi lovskimi motivi, Ivan Čevnik, brat Aleševega starega očeta, ki izdeluje okrasne dodatke za klobuke, pa mu je iz gamsovih dlak izdelal poseben lovski šop (gansport).

Pozneje je v Slovenj Gradcu sledila še civilna poroka, s katero sta mladoporočenca tudi formalno potrdila svoje petletno skupno življenje, v katerem sta se jima rodila že dva otroka. Aleš je na ženo še posebno ponosen, saj je bila ideja o lovski poroki njena, čeprav ni lovka. In kolikor ve, so tako poroko v zadnjih nekaj letih izvedli le še nekje na Gorenjskem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije