SHOD

FOTO: Protest: zaradi prečkanja ceste dolgi zastoji na Koroškem

Skrbi jih zaustavitev projektiranja za odsek hitre ceste od avtoceste do Velenja.
Fotografija: Protestni shod v Mislinji. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Protestni shod v Mislinji. FOTO: Mateja Kotnik

MISLINJA – Na Koroškem je danes v jutranjih urah promet obstal. V Mislinji so namreč med 8. in 9. uro pripravili protestni shod, v katerem so zahtevali, da se čim prej začne gradnja hitre ceste, ki bo povezala regijo s slovenskim avtocestnim križem. 

Tako so ob 8. uri ljudje začeli prehajati prek prehoda za pešce, na glavni cesti Slovenj Gradec–Velenje. S tem se je pot za vozila zaprla, v več kilometrov dolgi koloni pa so po uri dogajanja ostala predvsem tovorna vozila, medtem ko so se osebna vozila preusmerila na stranske ceste.

Nastala je več kilometrov dolga kolona predvsem tovornih vozil v smeri proti Velenju in Slovenj Gradcu. To je po mnenju Korošcev, ki so se udeležili shoda, tudi najbolj jasno sporočilo, da je treba hitro cesto do regije zgraditi čim prej.

Protestni shod v Mislinji. FOTO: Mateja Kotnik
Protestni shod v Mislinji. FOTO: Mateja Kotnik

»Cesta je nujna«

​Shoda se sicer ni udeležilo veliko ljudi, le okoli 30, med njimi tudi župani in tudi koordinator Mladinske iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik, ki, kot je dejal, podpira to ljudsko voljo, ki se je pojavila na družbenih omrežjih. Pričakoval je sicer več ljudi, a vseeno je to po njegovih besedah »jasen korak, da si na Koroškem želimo to cesto in da je zelo nujna«.

Korošce predvsem skrbi zaustavitev projektiranja za odsek hitre ceste od avtoceste do Velenja, za kar se je Dars odločil, ker sta na Ustavnem sodišču RS vloženi zahtevi za presojo državnega prostorskega načrta za ta odsek. Medtem pa se projektiranje odseka od Velenja do Slovenj Gradca nadaljuje.

O nadaljnjih aktivnosti glede projekta tretje razvojne osi še do 14. ure poteka tudi dopisna seja sveta Koroške regije, ki ga sestavljajo koroški župani. Shoda pa so se sicer udeležili župani občin Mislinja, Črna na Koroškem in Ravne na Koroškem. Župan slednje Tomaž Rožen je dejal, da svet regije današnji spontani protest ljudi podpira.

Shod uradno ni bil prijavljen, ga je pa spremljala policija. 

Protestni shod v Mislinji, nastali so dolgi zastoji. FOTO: Mateja Kotnik
Protestni shod v Mislinji, nastali so dolgi zastoji. FOTO: Mateja Kotnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije