GLAS LJUDSTVA

Fides bo znorel. Ste slišali, kaj Jenull zdaj zahteva od Goloba?

Pozivajo vlado, naj stavkajočim zdravnikom v času stavke ne izplača plač.
Fotografija: Jaša Jenull. FOTO: Glas Ljudstva Glas Ljudstva
Odpri galerijo
Jaša Jenull. FOTO: Glas Ljudstva Glas Ljudstva

V civilni iniciativi Glas ljudstva so prepričani, da zdravniški sindikat Fides z več kot mesec dni trajajočo stavko krši zakon o stavki in pravice zavarovancev v javnem zdravstvu. Zato so vlado pozvali, da ustavi stavko, ki jo vidijo kot nezakonito, in zaščiti bolnike.

image_alt
Golobu popuščajo živci, Fides mu brutalno vrača: »Gre za eno bolj neprimernih potez osebe, ki je požrla dano besedo«

Predstavnik iniciative Jaša Jenull je izpostavil, da je v 5. členu zakona o stavki nedvoumno navedeno, da je treba vsako stavko organizirati in voditi na način, ki ne ogroža varnosti in zdravja ljudi. V iniciativi so prepričani, da zdravniki z zakonom določenega seznama storitev, ki so jih dolžni opravljati v času stavke, ne izpolnjujejo v celoti.

Pozivajo vlado, naj stavkajočim zdravnikom v času stavke ne izplača plač

Od vlade še zahtevajo, da stavkajočim zdravnikom ne izplača plače za čas, ko izvajajo stavko. Zahteve Fidesa so namreč po njihovih navedbah vezane na povišanje plač, in ne na kršitev kolektivne pogodbe, zato ni v zakonu o stavki nikakršne pravne podlage, da bi bila sedanja stavka plačana. Predlagajo, da direktorji javnih zdravstvenih zavodov na podlagi evidenc stavkajočih zdravnike plačajo glede na sorazmerno količino delovnih obveznosti, ki jih ti med stavko opravljajo.

image_alt
Znano koliko zdravnikov že umaknilo soglasja za nadurno delo v UKC Maribor in UKC Ljubljana

Kot zadnjo zahtevo so izpostavili, da skladno s 53.b-členom zakona o zdravstveni dejavnosti ministrstvo nemudoma naloži vsem direktorjem javnih zdravstvenih ustanov umik soglasij za popoldansko delo pri zasebnikih in koncesionarjih tistim zdravnikom, ki so umaknili soglasja za nadurno delo.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije