EPIDEMIJA

Fajonove in Bratuškove v nedeljo ne bo: Pahorju sta dali košarico

V nedeljo naj bi odločali o tem, kaj nas čaka v prvih dveh tednih aprila.
Fotografija: Alenka Bratušek in Tanja Fajon. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Alenka Bratušek in Tanja Fajon. FOTO: S. N.

Potem ko je predsednik vlade Janez Janša pisal predsedniku republike in ga pozval, naj zaradi vse slabše epidemiološke slike in tretjega vala čim prej skliče sestanek, je Borut Pahor sklical sestanek za v nedeljo ob 10. uri. Srečanje je namenjeno predsednikom parlamentarnih strank in vodjem poslanskih skupin z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in svetovalno skupino pri ministrstvu.

A srečanja se, kot kaže, ne nameravajo udeležiti vsi. Tanja Fajon je Pahorja že obvestila, da je v nedeljo ne bo, če ne bodo uresničeni nekateri pogoji. V pismu, ki mu ga je poslala je zapisala, da vlada ignorira pričakovanja, ki jih je predstavila na zadnjem sestanku, in da ne upošteva predlogov stroke in opozicije. Meni, da s temi srečanji želi vlada le legitimirati svoje početje.

image_alt
Nič dobrega nas ne čaka: kužnost traja dlje časa, dokazi, da je tudi nevarnejša


Pravi, da mora imeti epidemiološka stroka glavno besedo pri upravljanju epidemije in zapisala, da pričakuje, da vlada uresniči pet pogojev. To so preklic kaznovanja in represije zaradi omejitev državljanskih pravic, vključno z ukinitvijo policijske ure, da se uveljavi 100-odstotno bolniško nadomestilo zaradi preventivne samoizolacije, spremembo strategije cepljenja, da vodilno vlogo prevzamejo epidemiologi ter da se učinkovito in pravično zagotovi pomoč vsem dejavnostim, ki trpijo zaradi dolgotrajnega zaprtja. Pahorja je še pozvala, naj razmisli in po vzoru slovaške predsednice pozove Janšo k odstopu in predčasnim volitvam.



Srečanja se ne bo udeležila tudi Alenka Bratušek. »V stranki SAB smo dokazali, da smo se v teh težkih časih pripravljeni pogovarjati za skupno mizo ne glede na to, da te vlade in še manj politike SDS, ne podpiramo. Toda za pogovor sta vedno potrebni obe strani in na žalost naše želje niso bile slišane, naša vprašanja pa niso dobila odgovorov, ki nam bi omogočali sodelovanje pri kreiranju rešitev izhodne strategije tretjega vala. V stranki SAB se vam zahvaljujemo za vašo iniciativo, vendar brez ključnih podatkov in informacij na naslednjem sestanku ne moremo sodelovati,« je zapisala Bratuškova v svojem odgovoru na vabilo. Zapisala je še, da so v stranki razočarani, ker na zadnjem srečanju s strani strokovne skupine niso dobili odgovorov na svoja vprašanja.

image_alt
Koronaštevilke: kaj takega se ni zgodilo že en mesec (VIDEO)




Fajonova in Bratuškova pa nista edini, ki se ne bosta udeležili tega srečanja. Glede na to, da se predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec tudi prejšnjih srečanj nista udeležila, ni pričakovati, da se bosta tega. 



In o čem bodo odločali v nedeljo? Zaradi vse slabše epidemiološke slike v državi naj bi strokovna skupina predlagala vladi popolno zaprtje države od 1. do 12. aprila.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije