»ANGLEŠKA RAZLIČICA SE ŠIRI EKSPONENTNO«

Koronaštevilke: kaj takega se ni zgodilo že en mesec (VIDEO)

Kaže, da nas čaka zaostrovanje ukrepov.
Fotografija: Vse več je angleške različice virusa. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Vse več je angleške različice virusa. FOTO: Voranc Vogel

Vlada je sporočila, da je v bolnišnicah 501 pacientov s covidom, od tega jih 106 potrebuje intenzivno zdravljenje. Nazadnje je bilo v intenzivnih enotah več kot 100 pacientov 25. februarja (104). Včeraj je bilo po metodi PCR testirano 6432 oseb, pozitivnih pa je bilo 1164 (18,1 odstotka), s hitrimi testi pa še 27.645. Umrle so štiri osebe, ki so bile pozitivne na novi koronavirus.

Sedemdnevna pojavnost virusa znaša 882 (dan prej 855).

image_alt
Bomo imeli podaljšane praznike? Tako bi storila infektologinja


Zaradi vse slabših epidemioloških razmer je vlada v treh statističnih regijah (koroški, obalno-kraški in goriški) uvedla omejitev znotraj teh regij, saj so ponovno obarvane rdeče. Dodatnih zaostritev znotraj teh regij ne bo, je pa prepovedano prehajanje med rdečimi in drugimi regijami z nekaterimi izjemami. Vse pa kaže, da nam aprila nove zaostritve ne uidejo.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida 19 sodelujejo minister za zdravje Janez Poklukar, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in .


 

Ukrepe podaljšali do 2. aprila


​Vlada se je seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami in odločila, da smo v oranžni fazi, da pa se epidemiološke razmere poslabšujejo (najslabše je v omenjenih treh regijah). Najkasneje v nedeljo bo obravnavala predloge svetovalne skupine, je pa podaljšala veljavne ukrepe do 2. aprila.



Pred medije je stopil minister za zdravje, ki je dejal, da smo zakorakali v nov val epidemije. Poudarja, da že drugi teden zapored raste število odkritih primerov, še posebej pa izpostavlja porast število pacientov, ki potrebujejo intenzivno pomoč. Med njimi opažajo tudi manjšo porast števila mlajših, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, precej močno pa se širi angleška različica.

Ali drži, da se pogovarjajo o zapiranju? Poklukar pravi, da gre za predlog strokovne skupine, ki predlaga tudi zapiranje nekaterih delov družbe, vendar nobene od odločitev ni želel prejudicirati in o njih razpravljati. 
 

Spremembe strategije in cepljenje


Pojasnil je tudi, da smo v Sloveniji v zgornji polovici grafa po precepljenosti in da je treba na podlagi izkušenj iz prvega in drugega vala, treba najprej precepiti starejše. Pri cepivih so odpravili starostne omejitve. Tako se s cepivom AstraZenece po novem cepijo vse skupine. V skupini 70 let se dodaja skupine policije, ki je na misiji v tujini, in udeležence olimpijskih in paraolimpijskih iger. Za njimi pride takoj skupina starejših od 60 let, nato pa še kronični bolniki od 18 let naprej.

Popravek strategije se uveljavlja z novim mesecem.

​Aprila je obljubljenih okoli 347.000 cepiv. 
 

Koncesionarji imajo težav z dostopom do cepiv?


Poklukar pojasnjuje, da če bi to držalo, bi to predstavljal odstop od strategije. Cilj je, da tako poteka, kot zapisano.
 

Odpiranje teras povsod?


V rumenih regijah, kjer so pred časom odprli terase gostiln, se pojavnost virusa ni bistveno spremenila, zato bodo še naprej ostale odprte, je dejal Poklukar. Zakaj jih potem ne odprejo po vsej državi, če ne prispevajo k širjenju okužb? Poklukar odgovarja, da pravzaprav še nimajo podatkov, na podlagi katerih bi lahko trdili, da odpiranja teras ne pomeni poslabšanja. Torej tega niso storili, ker nimajo podatkov, da to ne vpliva na širjenje okužb.
 

Rdeče regije in prehajanje meja


Med tremi rdečimi regijami prehajanje ni mogoče (izjeme obstajajo in sicer so enake kot prej). Hkrati je prišlo do spremembe omejitve gibanja v nočnem času i(zdaj med 22. in 5. uro). Odločitvi stopita v veljavo z jutrišnjem dnem. Pomembna novost je tudi, da bo v državo po novem mogoče priti le z negativnim PCR-testom, pa tudi karanteno na domu bo mogoče prekiniti le z negativnim PCR-testom (velja od jutri).

Zakaj v rdečih regijah niso zaprli trgovin? Videti morajo, kaj bodo sprejeti ukrepi prinesli v nekoliko daljšem obdobjem, prav tako je treba videti.
 

Katere različice koronavirusa so prisotne v Sloveniji?


Do zdaj so v Sloveniji NLZOH), UKC Ljubljana in Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) potrdili te različice:

– angleška B.1.1.7: 831 primerov (v prejšnjem tednu 551),
– nigerijska B1.525: 27 primerov,
– hužnoafriška B.351: 25 primerov,
– brazilska P.1: 1 primer,
– A.27: 25 primerov.

»Angleška različica se pri nas širi eksponentno,« pravi Žohar Čretnikova.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije