KORONAVIRUS

Fafangel: Strah me je, da zadevo komentirajo osebe, ki to niso nikoli izvajale

Razmišljati, da je sledenje stikom okuženih edina stvar, s katero bomo obvladovali korono, je iluzija, opozarja.
Fotografija: Mario Fafangel. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Mario Fafangel. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je pojasnil, kako poteka sledenje stikom potrjeno okuženih. Ne razume, kaj nekateri, ki govorijo o iskanju stikov, želijo povedati, ko govorijo o ponovnem iskanju stikov. Fafangel je na twitterju pojasnil, kako vse poteka (nelektorirano):


»Kratka zgodba o iskanju stikov (contact tracing) Opcija A: trenutno stanje, kjer epi služba pokliče vsakega bolnega, poda informacije o izolaciji (bolni osebi) in karanteni (naj oseba obvesti visoko rizične kontakte naj bodo 10 dni doma).
 
Opcija B (ki se, pogosto omenja): epi služba "ponovno" išče stike. Enako kot zgoraj + prosimo osebo za telefonsko številko njenih visoko rizičnih kontaktov, da jih obvestimo še mi osebno. To je to. Sedaj še s praktičnimi primeri telefonskih pogovorov: Če je v družbi zaupanje, suport osebi in cilj supresije virusa, je jasno kako pogovori potekajo: "Gospod Franci ali ste imel kakšen tvegan stik v času kužnosti?" "Ja, bil sem pri Jožetu na kavi." "Prosim obvestite ga, naj bo 10 dni doma (ob znakih pokliče zdravnika).
 
*Franci obvesti Jožeta (če ga obvestimo mi je rezultat isti). Jože mora dobiti papir, da ga nobeden ne sili v službo. Ima povrnjen izpad dohodka. Ostalih odločb ne rabi. Namen je dosežen. Opcija A=Opcija B
 
Zaupanja in suporta ni: "Gospod Franci ste imel kakšen stik v času kužnosti?" "Ne" (*ni res a Franci je zaskrbljen in ne zaupa) "Hvala nasvidenje" ALI Franci pove, da je bil v stiku z Jožetom. Pokličemo Jožeta in on zanika stik. (*ne vidi smisla) . OpcijaA=OpcijaB
 
Zaključek: Tracing temelji na:
- zaupanju ljudi
- razumevanju, da sta izolacija in karantena pomembna
- jasen skupni cilj supresije virusa za boljše življenje vseh
- podpora države, da lahko osebe brez pritiskov ostanejo doma
 
Ne razumem, kaj nekateri, ki govorijo o iskanju stikov, želijo povedati, ko "govorijo o ponovnem iskanju stikov". Strah me je, da zadevo komentirajo osebe, ki to niso nikoli (v nobenem kontekstu) izvajale v svojem življenju. Ustvarjajo nerealna pričakovanja ljudi o tracingu.
 
V svojem življenju sem izvajal takšen in drugačen contact tracing. V Sloveniji za ošpice s policijo, v Afriki za ebolo z vojsko, ... Mi smo Slovenija. Tracing mora biti prilagojen družbeno-socialnemu kontekstu. Tracing sloni na zaupanju in nenehni komunikaciji skupnega cilja.
 
Druge oblike tracinga v Sloveniji niso primerne in JASNO, ne bodo učinkovite. Ne tracamo 2 meseca. Tracamo eno leto in še bomo. Cilj je supresija, ne eliminacija. Razmišljati in sanjati o nerealni obliki tega ukrepa kot edino stvar, s katero bomo obvladovali korono je iluzija.
 
BONUS 1: - vzgojno izobraževalni zavodi imajo posebno obliko tracinga (kot v UK) s sodelovanjem epi in šolskega kadra (ki, je fantastičen);
- v delovnih okoljih pa medicina prometa dela in športa pomaga;
- v zdravstvu pa službe za obvladovanje bolnišničnih okužb.
 
BONUS 2: Digitalni contact tracing (aplikacija #Ostanizdrav) ima potencial obveščanja stikov, ki jih tradicionalni tracing ne zmore. Žal je s strani populacije slabo sprejeta. Izgubljena priložnost. Še vedno upam, da bo koncept ponovno zaživel in pridobil zaupanje ljudi.
 
Ko vas epi služba pokliče ker ste zboleli s covid-19, bodite v izolaciji in pomagajte nam obvestiti vaše rizične kontakte. In pomagajte njim razumeti zakaj je pomembno za vse nas, da so 10 dni v karanteni. To je to...ostalo je distopična fantazija.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije