TOŽBA

Evropsko sodišče zavrnilo babico koroških dečkov

Evropsko sodišče za človekove pravice pravi, da je njena tožba neutemeljena. 
Fotografija: Dečka ostajata pri rejnikih, stara starša pa imata z njimi omejene stike. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Dečka ostajata pri rejnikih, stara starša pa imata z njimi omejene stike. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da je tožba babice koroških dečkov Marije Otorepec nesprejemljiva. Prvič zato, ker je brez podlage, drugič pa zato, ker je prenagljena, saj postopki pred domačimi sodišči še niso zaključeni, poroča Delo.

Otorepčeva se je v Strasbourg pritožila na odločitev slovenskega vrhovnega sodišča , ki je oktobra leta 2016 pri odvzemu otrok prepoznalo postopkovne napake velenjskega centra za socialno delo in ugotovilo kršitev pravice babice do družinskega življenja, a hkrati odločilo, da samo ne more presoditi o zahtevku vrnitve v prvotno stanje, torej o tem, da naj se otroka vrneta k njej.

Njena pravica ni kršena

Evropsko sodišče ji priznava, da je lahko vez med starimi starši in vnuki tesna, a je vseeno drugačna kot je med staršema in otrokom. Otorepčevi, ki je prepričana, da ji je kršena pravica do družinskega življenja, pa po mnenju ESČP ta ni bila kršena, saj je primarno ta razumljena kot pravica do normalnih odnosov s stiki, ne pa tudi do skupnega bivanja. Trenutno je upravičena do stika dveh ur na teden, vsak drugi teden.

Sledila je predlogu sodišča, naj zaprosi za opravljanje rejniške dejavnosti, a so njeno prošnjo zavrnili z obrazložitvijo, da ni primerna za dolgotrajno skrb za otroka. Otorepčeva se je na to pritožila, odločitev vrhovnega sodišča pa še ni znana. ESČP pravi, da še niso izčrpana vsa pravna sredstva v Sloveniji, saj je v nadaljevanju mogoče tudi ustavna pritožba.

Želi si več stikov

Odvetnik babice in dedka sicer odločitve ESČP še ni prejel, je pa z njo seznanjen. Pravi, da si bodo prizadevali in šli v tej zadevi do konca. Na vse skupaj se je odzvala tudi Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle in dejala, da upa, da se bo z odločitvijo ESČP zadeva končala, kar bi bilo po njenem najbolje in v največjo korist tako otrok kot tudi babice in dedka.

Stara starša sicer imata stike z dečkoma, a so podrobnosti o tem tajne. Odvetnik Velimir Cugmas pravi le, da si babica prizadeva, da bi stike razširili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije