OZAVEŠČANJE KUPCEV

Energijska pijača ni primerna za otroke, uveden je inšpekcijski nadzor

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pod drobnogled vzela priljubljeno energijsko pijačo Prime
Fotografija: das FOTO: Zps
Odpri galerijo
das FOTO: Zps

Kot smo že poročali blagovna znamka Prime ameriškega prodajalca s premišljenimi marketinškimi potezami prodira tudi na slovenski trg. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so skrbno preverili označbe na izdelkih Prime Energy drink Lemon/Lime in Prime Hydration drink Lemonade, kupljenih v ljubljanskem nakupovalnem centru.

Seznam napak je izjemno dolg, so zapisali na svoji spletni strani. Dodajajo, da nekatere pijače sploh niso bile opremljene s slovensko označbo, na tistih, kjer so našli slovenski prevod, pa ni bilo opisnega imena, označba je vsebovala napačne prevode, seznam sestavin je bil pomanjkljiv, prav tako ni bilo obveznih podatkov o vsebnosti kofeina in opozoril, da energijska pijača ni primerna za otroke.

Pijača ne vsebuje sladkorja, sladek okus pa je med mladimi zaželen, zato sta ji dodani sladili acesulfam K in sukraloza. Energijski pijači Prime Energy sta dodana tudi konzervansa kalijev sorbat in natrijev benzoat, z namenom preprečevanja razvoja mikroorganizmov in podaljšanja roka uporabe. Pijača Prime Hydration vsebuje še sredstvo za uravnavanje kislosti: difosfati.

Opozorili na nepravilnosti

Na ZPS so na nepravilnosti že opozorili Upravo za varno hrano in varnost živil (UVHVVR) in pričakujejo takojšnje ukrepanje. Služba za odnose z javnostmi in promocijo UVHVVR je za portal Slovenske novice na vprašanje, kako bodo ukrepali v omenjenem primeru, odgovorila:

»Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)  je na podlagi informacij, prejetih s strani potrošnikov kot tudi Zveze potrošnikov Slovenije, uvedla inšpekcijski nadzor.

Najprej je bilo treba identificirati uvoznike oziroma distributerje navedene pijače, trenutno poteka zbiranje podatkov o vrstah pijač (obstaja več različnih), ki jih prodajajo, pri čemer preverjamo tako navedbe na deklaracijah kot na proizvajalnih specifikacijah. 

V enem primeru, ko živilo ni bilo označeno s slovensko deklaracijo, je UVHVVR začasno prepovedala promet, do odprave nepravilnosti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je bil na podlagi ugotovitev UVHVVR zaprošen za oceno tveganja. Nadaljnje ukrepanje bo torej odvisno od zaključkov ocene tveganja kot tudi  od navedb na deklaracijah. Običajno so tovrstne pijače opremljene z opozorili, da pijača ni primerna za otroke in mlajše osebe. Potrošnik je torej tisti, ki naj bi upošteval ta opozorila, še posebej v primerih, ko gre za otroke, ki sami ne morejo oziroma ne znajo presojati ustreznosti.«

Preberite še:

image_alt
Več kot polovica mladoletnih Slovencev brez težav kupi alkoholno pijačo

image_alt
Nepričakovano razkritje: mislite, da ste kupili origano, v resnici pa ga je v zmletku manj kot pol

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije