KRŠITEV

Dve stranki na volitve z isto kandidatko?!

Zaplet bo Državna volilna komisija obravnavala v sredo.
Fotografija: Andrej Čuš in Dejan Židan imata problem. FOTO: Roman Šipić, Vogel Voranc
Odpri galerijo
Andrej Čuš in Dejan Židan imata problem. FOTO: Roman Šipić, Vogel Voranc

LJUBLJANA – Stranki SD ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije sta za parlamentarne volitve kandidirali isto kandidatko, in to Mileno Babič, so za STA potrdili pri Državni volilni komisiji (DVK), ki bo zaplet obravnavala na sredini seji. Kandidatka je očitno dala soglasje za kandidaturo obema strankama. SD jo je uvrstil med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center. Tako v SD kot tudi v Čuševi stranki o zapletu pred današnjo objavo sklica seje DVK niso vedeli nič.

Kot je za STA pojasnil Čuš, je Babičevo, ki prihaja iz Pesnice, že na preteklih volitvah za Zelene večkrat kandidirala. Zakon o volitvah v državni zbor določa, da se v primerih, če volilna komisija volilne enote ugotovi, da je posamezni kandidat določen na dveh ali več listah kandidatov v isti volilni enoti, ali če DVK ugotovi, da posamezni kandidat kandidira na listah v več volilnih enotah, šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva.

Po podatkih DVK je prva listo določila SD, in sicer 24. aprila, Čuševa stranka pa 30. aprila, je dejal direktor službe DVK Dušan Vučko. Zaradi zavrnitve kandidatke se lahko na Čuševi listi zaplete tudi zaradi spolne kvote.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije