KORONAVIRUS

Dramatična sprememba na Hrvaškem, še ena oseba umrla

Objavljeno 14. julij 2020 14.05 | Posodobljeno 14. julij 2020 14.28 | Piše: T. V.

BiH in Kosovo s po skoraj 190 novimi okužbami.

Severni del Hrvaške obale je v t. i. zelenem območju, južni v rumenem, deli notranjosti države pa v rdečem zaradi velikega števila okužb. FOTO: Leon Vidic, Delo
Na Hrvaškem, kjer so od včeraj obvezne maske, danes poročajo o 52 novih primerih okužbe z virusom sars-cov-2, opravili so 1.824 testiranj. Včeraj so ob 640 testiranjih potrdili 53 novih okužb. ​V bolnišnicah je 129 oseb, od tega je pet pacientov na respiratorjih. V zadnjih 24 urah je zaradi covida 19 umrla še ena oseba, moški rojen leta 1951, skupaj pa 120.

Iz Zagreba poročajo o štirih potrjenih novih okužbah, kar predstavlja dramatičen upad v primerjavi s preteklimi dnevi. O največ novih okužbah poročajo iz Slavonije. V zadnjih 24 urah so v Vukovarsko-sremski županiji potrdili devet okužb, v Osiješko-baranjski pa deset. Iz Istre poročajo o šestih pozitivnih testih.
 
Preberite tudi:

Gantar odgovarja, kdaj gre Hrvaška na rdeči seznamDobra novica prihaja iz Medžimurske županije, kjer so testirali 62 oseb, vsi testi so bili negativni. Medžimurje je tako že 22. dan brez novookuženih.

Na novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite (HZJZ) je minister za zdravje Vili Beroš povedal, da hrvaški državljani vse pogosteje uporabljajo maske. »Na pravi poti smo, ne razmišljamo o kaznih, ampak pozivamo ljudi k odgovornemu ravnanju,« je dejal.

Okužena ministrica?

Vodja HZJZ Krunoslav Capak je potrdil, da je na ministrstvu za znanost in izobraževanje pozitivna ena oseba, ki je bila v stiku tudi z ministrico Blaženko Divjak, ta pa se je v ponedeljek udeležila seje vlade. Capak je pomiril javnost, da so vsi na seji vlade nosili maske: »Tudi če bi bila ministrica pozitivna, sodelujočim na tem sestanku ne bo treba v samoizolacijo. Ministrica mora v samoizolacijo, nekateri so se testirali, ker so imeli v vmesnem času številne stike,« je zatrdil.

V Bosni in Hercegovini, kjer so opravili več kot 1.400 testov, so potrdili 189 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je dvakrat več kot v ponedeljek, a veliko manj kot konec tedna, ko so dnevno poročali o več kot 300 okužbah. Skupno so v državi potrdili 7.170 primerov okužbe, umrlo je skupno 228 ljudi. 

Na Kosovu so v zadnjih 24 urah potrdili 187 novih okužb, ob tem da so opravili 424 testov. Od začetka epidemije so v državi potrdili 5.118 okužb, zaradi covida 19 je umrlo 108 ljudi.

STA
Deli s prijatelji