NIČ VEČ ZVESTI ŠEFU?

Janša z vsemi topovi nad Logarja, on mu vrača: »Brez nepotrebnega etiketiranja«. Ob tem tudi pomenljiv komentar Tonina

Ker izjave o delovanju v interesu SDS do konca mandata niso podpisali poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, je šef SDS ocenil, da bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev.
Fotografija: Anže Logar in Janez Janša. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Anže Logar in Janez Janša. FOTO: S. N.

Poročali smo že, da je prvak SDS zahteval od poslancev svoje stranke podpis izjave, v kateri so se zavezali, da bodo do konca mandata tako v parlamentu kot izven njega delovali kot člani SDS. Pod izjavo je podpis prispevalo 24 od 27 poslancev stranke, tega pa niso hoteli storiti Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh.

In prvi odziv na njihovo ravnanje je že tu. Predsednik SDS Janez Janša je za N1 ocenil, da bo tako nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev, ki so jih izvolili. 

image_alt
Razkol v SDS ali? Janša ne vidi problema, če Logar v naslednjem letu ne bo ...

Platforma Sodelovanja kot projekt Virant številka dve?

A se tu Janša ni ustavil in je ostro napadel Platformo Sodelovanja, ki jo vodi Logar. Tako je prepričan, da je cilj te onemogočiti zmago SDS na naslednjih volitvah. »Če ustanoviš nekaj, kar naj bi povezovalo oba pola, v tej druščini pa poleg poslancev SDS ni nobenega drugega poslanca iz drugih strank, zelo težko blefiraš, da gre za karkoli drugega kot za projekt Virant številka dve.«

image_alt
Eva Irgl zapušča SDS? Objavila je pomenljiv zapis ...

Ob tem je za N1 predsednik SDS zatrdil, da nikogar od poslancev, ki niso podpisali izjave, ne bodo izključevali, če se ne bodo odločili ustanoviti svoje poslanske skupine. Zavrnil je namige, da poslanske skupina SDS razpada: »Ne gre za razpad, niti za presenečenje. Gre pa za to, da skladno z odločitvami sveta in izvršilnega odbora SDS politična slika postane jasna dovolj zgodaj. Ne pa tako, da se neka lista pač pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je Virantova lista, in to potem prinese škodo predvsem nam.«

Janša je sicer popoldne v izjavi za medije o morebitnih sankcijah za omenjene tri poslance dejal še, da ne gre toliko za vprašanje sankcij, temveč za to, da stranka ve, na koga lahko računa na naslednjih volitvah. V luči tega je v podkastu Kluba slovenskih podjetnikov izpostavil tudi, da je Logarju stranka omogočila poslanski mandat. »Anže Logar ni bil izvoljen v svojem rojstnem okraju, ampak v privilegiranem okraju, kjer ima stranka bistveno višji rating,« je spomnil Janša.

Logar kratek: Brez nepotrebnega etiketiranja

No, Anže Logar pa je na omrežju X takole komentiral nepodpis izjave o »zvestobi« SDS takole: »Potrditev politične usmeritve, ki naj vrne optimizem in pravo smer, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav, temveč iskreno željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti. In razumevanje ter spoštovanje drug drugega. Brez nepotrebnega etiketiranja.«

»Kam nas je pripeljalo odrekanje sodelovanja, lahko v zelo neolepšani verziji spremljamo prav te dni pri aktualni koaliciji. Še znotraj ideološkega bloka, ki se je zavezal sodelovati s podpisom koalicijske zaveze, jim sodelovanje sploh ne gre od rok. Ker so svojo politično večino utemeljili na platformi delitev, ne sodelovanja.

Predsedniška kampanja spremeni vsakega, ki se poda na to pot. Tudi mene je. Na terenu srečaš rojake različnih političnih prepričanj, ki pa imajo v veliki večini enako željo - boljšo, spravnejšo prihodnost. To raznolikost, ki nas bogati, moramo spodbujati, ne pa da postane osrednji kriterij delitve med ‘naše’ in ‘vaše’.

Ravno zato sem okrepil svoje civilnodružbeno udejstvovanje preko Platforme Sodelovanja. In še ga bom. Z vsakim novim članom Platforme je klic k #sodelovanju močnejši. In tega mi verjetno nihče ne more zameriti, tudi politični sopotniki ne,« je še dodal. 

Pomenljiv komentar Tonina

Dogajanje v SDS je komentiral tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je predlog za podpis tovrstnih izjav označil za »zanimiv pristop demokratične stranke«.

Matej Tonin. FOTO: Zaslonski Posnetek
Matej Tonin. FOTO: Zaslonski Posnetek

Kot eno od možnosti za takšen korak vidi discipliniranje lastnih poslancev, kot drugo pa »ustvarjanje šova, vtisa, da je nek razdor, ki ga očitno lahko tudi ni«. Pomenljivo pa je po njegovem mnenju, da izjave niso podpisali trije poslanci, toliko jih je namreč potrebnih za ustanovitev poslanske skupine.

Kako pa vi komentirate dogajanje v največji opozicijski stranki? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije