SBERBANK

Bodo upokojenci, ki imajo račune odprte pri Sberbanku, dobili pokojnino?

V ponedeljek so zaprli poslovalnice Sberbanka po Sloveniji in poslovanje omejili na kartično poslovanje.
Fotografija: Sberbank je zaprl svoja vrata. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Sberbank je zaprl svoja vrata. FOTO: Tadej Regent, Delo

Potem ko so ponedeljek poslovalnice Sberbanka, banke z ruskim lastništvom pri nas, zaprle svoja vrata, komitenti te banke še vedno ne vedo, kaj se bo zgodilo z njihovimi prihranki, računi in posojili, ki jih imajo pri banki. Evropska centralna banka je sprejela odločitev, da zaradi dogajanja v Ukrajini prekine poslovanje Sberbanka. Slovenski komitenti banke so včeraj zaman stali pred zaprtimi vrati poslovalnic, poslovanje je omejeno le na kartično poslovanje, komitenti pa so lahko na bankomatu so lahko dvignili le 400 evrov. V Sloveniji zdaj teče prehodno obdobje, v katerem Banka Slovenija išče rešitve za njene komitente. Napovedujejo, da bo več znano danes, Finance pa že omenjajo, da se neuradno govori o poskusu »prenosa komitentov«.

image_alt
Ministrstvo svetuje, kaj naj naredijo tisti, ki so danes ostali brez socialnih transferjev

Poročajo, da se pri omejenem poslovanju vključi mehanizem reševanja bank. Ti predvidevajo več scenarijev: ali prodajo oz. prenos banke, ali začasen prenos premoženja in obveznosti na novo poslovno entiteto, ki je v deli ali popolni lasti državi – slabo banko, ali pa dokončen prenos na slabo banko. Finance poročajo, da je gre reševanje v smeri prvega scenarija, torej prenosa komitentov na drugo banko. V igri naj bi bile banke NLB, Gorenjska banka in tudi Unicredit. Če bodo banke oddale ponudbo za prevzem, bo pa znano danes.

image_alt
Zaradi sankcij bo propadla ta banka, poslovalnice v Sloveniji že zaprte

Medtem so včeraj zaposlenim v državni in javnim upravi, ki so komitenti omenjene banke svetovali naj čim prej odprejo nov transakcijski račun za izplačilo plače. Za odprtje novega računa potrebujete davčno številko in osebni dokument. Za odprtje računa boste verjetno morali stopiti do bančne poslovalnice, pri nekaterih bankah pa je mogoče to urediti tudi prek spleta. A lahko se tudi zatakne, če imate upravno izplačilo prepoved pri odplačevanju kredita, lahko to rešite tako, da vam delodajalec del plače, ki je namenjen poplačevanju posojila še naprej nakazuje na račun Sberbanka, preostanek pa na novi račun pri drugi banki.

Bodo upokojenci dobili pokojnine?

Na trnih je tudi več kot štiri tisoč upokojencev, ki ima račune odprte pri Sberbanki. »Redne pokojnine za februar 2022 je zavod izplačal na račune pri banki Sberbank 4273 uživalcem. Zanje nakazila niso bila zavrnjena in so sredstva na računih uživalcev. Upoštevajoč ukrep Banke Slovenije, so namreč komitenti slovenske Sberbank banke od 28. 2. 2022 zjutraj do 2. 3. 2022 zjutraj omejeni na poslovanje s plačilnimi karticami. Zavod čaka na nadaljnja navodila Banke Slovenije. Če želi uživalec pokojninske in/ali invalidske prejemke v bodoče prejemati sredstva na nov bančni račun,  mora zavodu pisno sporočiti osebne identifikacijske podatke ter točne podatke o novem bančnem računu z nazivom in naslovom banke. Zahtevek mora lastnoročno podpisati uživalec. Če zavod pisno zahtevo po spremembi prejme do petega dne v mesecu, je sprememba realizirana za tekoči mesec, v nasprotnem primeru je sprememba lahko realizirana v naslednjem mesecu,« so nam pojasnili pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije