IZREDNA SEJA

Dan D za ministra, Hojs Nemcu očital objemanje s Ceco (V ŽIVO)

Interpelacija se bo predvidoma zavlekla v noč.
Fotografija: Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik

Notranji minister Aleš Hojs se zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB zagovarja pred državnim zborom (DZ). Glavni očitek se nanaša na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona, a je pričakovati, da bo razprava, ki se bo verjetno zavlekla v noč, zašla še na druge teme. Hojs je uvodoma zanikal, da bi podpisal dokument, ki bi dovoljeval koncert Thompsona v Mariboru. Dejal je tudi, da ni sončni kralj, ki bi odločal, kateri koncerti bodo potekali v Sloveniji in kateri ne.

Matjažu Nemcu (SD) je Hojs očital, da je njega označil za ustaša, sam pa se je fotografiral z vdovo Željka Ražnatovića - Arkana, ki naj bi bil po njegovem prepričanju odgovoren za številne zločine po nekdanji Jugoslaviji. Poslanec SD se je namreč v preteklosti fotografiral z legendarno pevko Svetlano Ražnatović - Ceco.


Nemec je uvodoma predstavil vsebino interpelacije. Med drugim je izrazil obžalovanje, da v DZ ni premierja Janeza Janše, Hojsu pa očital, da poveličevanje ustaštva njemu očitno ne predstavlja problema. Po mnenju Nemca bi moral »takšen minister takoj odstopiti, premier, ki ga ni tukaj, pa njegov odstop takoj sprejeti«.

Med drugim zato, je dejal, ker tepta človekovo dostojanstvo, s tem ko podpira posameznike, ki poveličujejo ustaštvo, policijo podreja stranki SDS, lastnemu narodu pa postavlja ograje.


Interpelacijo so LMŠ, SD, Levica in SAB 9. junija vložili po odločitvi ministrstva, s katero je odpravilo prepoved koncerta Thompsona v Mariboru. Po njihovem prepričanju je ministrstvo s tem omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja, ki naj bi jih promoviral omenjeni pevec. Predlagatelji so dodali še nekaj očitkov Hojsu, tudi glede kadrovskih menjav.

Hojs: Interpelacija je ideološka

Minister je očitke zavrnil, pričakuje pa, da bo v razpravi veliko odmikov od predmeta interpelacije. »Interpelacija je ideološka, v glavnem se ukvarja z ustaštvom, s čimer nimam nič,« je dejal v četrtek.

Za zdaj kaže, da zagovorniki razrešitve ministra nimajo potrebnih 46 glasov in bo ta ubranil svoj položaj, čeprav ga ne bodo podprli vsi poslanci Desusa. Kot je za Nova24TV dejal Janša, se s tem ne obremenjuje, saj se je tudi v prejšnjih koalicijah dogajalo, da niso vsi koalicijski poslanci glasovali enotno. Opozoril je sicer na koalicijsko pogodbo, a dodal, da ga ne skrbi, da bi poslanci Desusa pomagali pri rušenju Hojsa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije