POSNETEK Z ZABAVE

Da bi dokazal svoje psihofizično stanje, je minister Koritnik obiskal ljubljansko urgenco

Mnoge razburja dejstvo, da je za dokazovanje svojih trditev obiskal internistično prvo pomoč oziroma urgentno ambulanto.
Fotografija: Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. FOTO: Matej Družnik

V nedeljo je po družbenih omrežjih zakrožil posnetek z ministrom Boštjanom Koritnikom v glavni vlogi. Javni funkcionar je s prijateljem uprizarjal parodijo na dokumentarni film The Tindler Swindler. Ta govori o izraelskem prevarantu, ki je ob pomoči aplikacije za zmenke izkoriščal ženske za denar.

image_alt
Minister Koritnik se zagovarja po objavi spornega posnetka iz nočnega kluba

»Ne skrbite, vse bom naredil, da rešim vašega ljubimca. Ne skrbite. /.../ Samo 20.000 evrov potrebujemo, da ga rešimo. Samo 20.000,« je govoril Koritnik, ki se je nahajal v nekem nočnem klubu. Minister je nato sporočil, da objavo obžaluje. Pojasnil je, da je posnetek nastal v prostem času med druženjem zasebne narave v enem od ljubljanskih lokalov, ki je potekalo v skladu z vsemi ukrepi za zajezitev širjenja okužb. Zavrnil je namigovanja, da bi bil na posnetku pijan ali pod vplivom kakršnih koli prepovedanih substanc. V dokaz za svoje trditve je medijem posredoval v nedeljo opravljeni test, ki dokazuje, da ni užival drog in alkohola.

Na testiranje ga je napotila urgentna ambulanta

Iz izvida, ki ga je pokazal javnosti, pa je razvidno, da so ga na test napotili iz ljubljanske urgentne ambulante oziroma internistične prve pomoči. Del javnosti je to razburilo, saj da ni šlo za nujno zdravstveno stanje.

Na ministrstvo za javno upravo smo zato naslovili vprašanje, ali je napotitev na testiranje za droge in alkohol po mnenju ministra nujen primer na urgenci ter ali je šlo v tem primeru morda za zlorabo internistične prve pomoči.

Kot pojasnjujejo, lahko na urgenco po omenjeni izvid pride vsaka državljanka in državljan. »Kdaj bo na vrsti, je odvisno od števila bolnikov z bolj nujnimi stanji, « odgovarjajo in ob tem dodajajo, da bi lahko minister na obravnavo čakal od nekaj minut do več ur. 

Na odvzem čakal pol ure, nato pa poravnal račun

»Storitev je samoplačniška in je šla v breme ministra osebno,« še zagotavljajo v službi za stike z javnostjo. Račun za odvzem vzorca v vrednosti 12,15 evra je po njihovih besedah že poravnal, račun za izvedbo laboratorijskih preiskav pa iz laboratorija skladno z običajno prakso vsem pacientom pošljejo po pošti in ga bo minister poravnal nemudoma po prejemu. 

V skladu z zasedenostjo laboratorija je minister Koritnik na odvzem čakal približno 30 minut, izvid pa je dobil dobri dve uri pozneje, še pojasnjujejo na ministrstvu.

UKC Ljubljana: Večino preiskav je mogoče opraviti samoplačniško

Za komentar smo prosili tudi UKC Ljubljana. Kot odgovarjajo, je pri njih mogoče samoplačniško opraviti večino laboratorijskih preiskav. »Pri nenujnih storitvah imajo prednost nujne, hitre in urgentne obravnave. Cene preiskav so različne. Konkretnih primerov zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo pojasnjevati,« dodajajo.

Kopija izvida. FOTO: Pr Ministrstva Za Javno Upravo
Kopija izvida. FOTO: Pr Ministrstva Za Javno Upravo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije