STAVKA

Informativne oddaje danes na RTV okrnjene

Novinarji na RTVS bodo danes pripravili celodnevno opozorilno stavko.
Fotografija: TD. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
TD. FOTO: Shutterstock Photo

Novinarji na RTV Slovenija, združeni v koordinaciji novinarskih sindikatov zavoda, bodo danes z zaostritvijo stavkovnih aktivnosti sporočili, da s svojimi stavkovnimi zahtevami mislijo resno. Celodnevna opozorilna stavka bo trajala vseh 24 ur, v njenem okviru pa bosta potekala novinarska konferenca in zbor delavcev ter shod za javno RTV.

Stavkovne aktivnosti s prekinitvijo dela zaostrujejo predvsem na Televiziji Slovenija in v uredništvu Multimedijskega centra.

Najprej je bilo sicer rečno, da bodo zaradi stavke odpadla Poročila, Odmevi in Tednik, a so bila poročila ob 13. uri vseeno na sporedu v okrnjeni obliki, podobno naj bi bil tudi TV Dnevnik ob 19. uri.

Kot je zapisala na facebooku novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl: »To, kar ste gledali v Prvem Dnevniku ob 13.00, je audiovizualni domet direktorja TV SLO Uroša Urbanije, ki danes sedi v desku in ureja informativne oddaje. Cenzurira vsebine, ki jih je pripravil stavkovni odbor. Ovira pravico do stavke in pravico javnosti do obveščenosti o stavkovnih zahtevah...«

Na radijskih postajah RTV Slovenija in regionalnih centrih je vsebina prilagojena stavki. Razvedrilni program bo predvajal ponovitve oddaj.

FOTO: zaslonski posnetek
FOTO: zaslonski posnetek

Med stavkovnimi zahtevami v okviru stavkovnih aktivnosti, ki so jih začeli 23. maja, so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija in socialni dialog. Prav tako zahtevajo, da je stavka plačana.

Medtem ko bodo nezadovoljni novinarji stavkali, se bo programski svet zavoda sestal na seji. Na njej bodo med drugim obravnavali kadrovsko problematiko televizijskega informativnega programa, ki so ga številni zapustili zaradi slabih razmer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije