TOŽBE

Znan datum obravnave tožbe Slovenije proti Hrvaški

Objavljeno 12. junij 2019 09.52 | Posodobljeno 12. junij 2019 10.01 | Piše: STA, T. V.

Obravnava bo v hrvaškem jeziku.

Slovenija toži Hrvaško. FOTO: Reuters
LUXEMBOURG – Sodišče EU je obravnavo tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe razpisalo za 8. julij, je razvidno s spletne strani sodišča. Obravnaval jo bo veliki senat, obravnava pa bo v hrvaškem jeziku. Generalni pravobranilec EU, pristojen za ta primer, je nekdanji estonski vrhovni sodnik Priit Pikamäe, je še razvidno s spletne strani sodišča.

Sodišče EU je sicer povzetek tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, objavilo že novembra lani.

Slovenija sodišču predlaga, naj ugotovi, da je Hrvaška kršila člena 2 in 4 pogodbe EU, uredbo o skupni ribiški politiki, schengenska pravila o gibanju oseb preko meja ter direktivo o vzpostavitvi okvira za pomorsko prostorsko načrtovanje.

O dopustnosti tožbe proti Hrvaški zaradi LB
Danes pa bo pred velikim senatom Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) potekala ustna obravnava glede vprašanja, ali je sodišče pristojno za presojanje v meddržavni tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi terjatev nekdanje Ljubljanske banke (LB) do hrvaških podjetij.

Slovenija je meddržavno tožbo proti Hrvaški vložila septembra 2016, ker da hrvaška sodišča sistematično onemogočajo LB, da bi prišla do terjatev, ki jih ima do hrvaških podjetij, s tem pa so banko prikrajšala za njeno premoženje.
Terjatve izhajajo iz obdobja nekdanje skupne države, ko je bila banka LB ena največjih v Jugoslaviji in velik posojilodajalec hrvaškim podjetjem. Med njimi je več takih, ki so še vedno aktivna in pomembna za hrvaško gospodarstvo, od naftnega podjetja Ina do IPK Osijek in Belje, ki sta pomemben del koncerna Agrokor.

Terjatev naj bi bilo za najmanj 429,5 milijona evrov. Toliko je tudi zahtevek Slovenije za pravično odškodnino. Odločitve danes še ni pričakovati.
Deli s prijatelji