FESTIVAL

Živa coprnija razveselila dva tisoč obiskovalcev

V Slovenski Bistrici zbrana kopica lutkarjev in drugih ustvarjalcev. Na ulicah, v parku in gradu oživili stare zgodbe Pohorja in Istre.
Fotografija: Lutke in coprnice so se sprehodile tudi po mestu. FOTOGRAFIJE: Nino Verdnik
Odpri galerijo
Lutke in coprnice so se sprehodile tudi po mestu. FOTOGRAFIJE: Nino Verdnik

V Slovenski Bistrici je minuli vikend potekal festival Živa coprnija, ki je v mesto pripeljal kopico lutkarjev in drugih ustvarjalcev ter več kot dva tisoč obiskovalcev. V treh dneh so se zvrstile številne delavnice, lutkovne in plesne predstave, sprehajalci po mestu so lahko srečali lutkovno povorko, ki je vabila v Lutkovno gledališče Koruzno zrno.

Z živahnimi predstavami so navdušili tudi najmlajši lutkarji.
Z živahnimi predstavami so navdušili tudi najmlajši lutkarji.
Festival je del projekta Živa coprnija – Živa štrigarija, ki poteka v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška, nastal pa je v želji, da bi stare zgodbe Pohorja in Istre, ki so se ohranile pisno ali le ustno, oživili in jih na privlačen, sodoben način predstavili kar najširšemu občinstvu.

Tokratni dogodek, s katerim se projekt končuje, je prinesel živahno druženje po mestnih ulicah Slovenske Bistrice, v parku, kjer je gostovalo mini premično gledališče s predstavo Legenda o beli dami, v Lutkovnem gledališču Koruzno zrno in še na dvorišču gradu Slovenska Bistrica, kjer je mlade in stare obiskovalce zabaval grajski norček, večer pa je sklenil koncert skupine Skalama.

Na grajskem dvorišču je goste, predvsem najmlajše, zabaval grajski norček.
Na grajskem dvorišču je goste, predvsem najmlajše, zabaval grajski norček.
Obiskovalci so uživali v domišljenih lutkovnih predstavah domačih lutkarjev in gostov iz Istre, med drugim smo lahko videli igre Pohorski pisker, Pohorje ni ravno, je pa lepo, Vilin klobčič, ter Ko umrem, sem srečen, s katerim so vabili odraslo občinstvo. Otroci so ustvarjali na lutkovnih, likovnih in drugih delavnicah, na ogled je bila razstava ilustracij Tine Dobrajc, ki krasijo knjigo Živa coprnija – Živa štrigarija.

To je kulturno-turistični vodnik, ki vodi po dvajsetih izbranih krajih starih, na novo napisanih zgodb Pohorja in hrvaške Istre, izšel pa je letos v okviru projekta Živa coprnija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije