MESNA INDUSTRIJA

Zagotovilo kakovosti mesa je poreklo

Večina javnih ustanov, šole in vrtci, se sklicuje na najnižjo ceno, ki tako v trgovini kot na razpisih vedno pomeni tudi nižjo kakovost.
Fotografija: Kako naj se potrošnik znajde v obilici ponudbe? FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kako naj se potrošnik znajde v obilici ponudbe? FOTO: Guliver/Getty Images

Klavniška afera z zakolom bolnih živali na Poljskem, ki je dodobra razburkala domačo javnost, spet odpira vprašanje kakovosti mesa, ki je potrošniku na voljo v trgovini ali mesnici. Javnost zlasti želi odgovore, ali in zakaj je bolje in varneje kupovati v Sloveniji vzrejeno meso in ali je to res boljše kakovosti kot meso živali, ki se pasejo čez mejo. Povprečni potrošnik, ki je navajen ali celo primoran gledati na ceno, se vsekakor sprašuje, zakaj kupovati slovensko meso, ki je mnogokrat dražje od uvoženega. Kaj nam zagotavlja višjo kakovost?
Raje manj, pa naj bo to kakovostno.
Raje manj, pa naj bo to kakovostno.

Odgovor smo poiskali v podjetju, ki se ukvarja z nakupom in predelavo izključno slovenskega mesa, v Loški zadrugi in Loških mesninah. Direktor Mitja Vodnjov pravi, da imamo v Sloveniji glede na naravne omejitve bistveno manj intenzivno pitanje, bistveno manjšo porabo antibiotikov in višjo raven vzreje živali kot v cenovno ugodnejših državah. »Za strategijo izključno slovenskega mesa smo se odločili že pred leti, čeprav je včasih ekonomsko bistveno težja. Slovenska govedina je bolj kakovostna, saj so tudi razmere prireje drugačne. Lastniki Loških mesnin so kmetje, torej je cilj, da čim več govedi odkupimo od svojih kmetov in jim tako zagotovimo prodajo njihove živine,« pravi Vodnjov in dodaja, da so kritični do uvoza manj kakovostne govedine ter izključnega poudarjanja cene, sami pa se dobro zavedajo, da lahko na trgu obstanejo samo s kakovostnimi produkti.

Kljub vsemu prizadevanju sogovornik pravi, da na trgu žal hitreje raste uvoz poceni nekakovostne govedine, kot se na drugi strani povečuje povpraševanje po slovenski govedini, pa ne le pri individualnem potrošniku, temveč tudi pri javnih naročilih. »Žal je kar nekaj trgovcev, ki iščejo poceni govedino iz uvoza, predvsem pa se večina javnih ustanov, na primer bolnišnice, šole in vrtci, sklicuje na najnižjo ceno, ki pa tako v trgovini kot na razpisih vedno pomeni tudi nižjo kakovost. Dejstvo je, da se kakovostnih izdelkov iz kakovostnih surovin pač ne da narediti najceneje,« opozarja Vodnjov, ki ga skrbi tudi to, da se je po zadnji aferi povečalo nezaupanje potrošnikov. Vsekakor je potrošnik tisti, ki lahko pripomore k temu, da bo tudi v naših trgovinah čim več kakovostnega mesa, zlasti s tem, da je pri nakupu pozoren na njegovo poreklo. Kot smo lahko v teh dneh že velikokrat prebrali, imamo v Sloveniji dober sistem nadzora tako pri kmetih, v klavnici kot v proizvodnji, zato je osnovno zagotovilo za kakovost mesa ravno poreklo surovine. Brez moraliziranja, a morda je res čas, da začnemo o mesu, ki ga uživamo, razmišljati kvalitativno, ne kvantitativno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije