SVETOVNA AKCIJA

Z Endomaršem proti hudi bolezni

Društvo Endozavest pripravlja dogodek v soboto, 16. marca, od 9. do 13. ure na Kongresnem trgu v Ljubljani; gre za del svetovne akcijo za ozaveščanje o endometriozi Worldwide EndoMarch.
Fotografija: Endomarš se bo začel na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Endozavest
Odpri galerijo
Endomarš se bo začel na Kongresnem trgu v Ljubljani. Foto: Endozavest

Marec je mesec ozaveščanja o endometriozi, bolezni, ki doleti vsako 10. žensko v rodni dobi. Gre za pojav tkiva s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi endometrija (sluznice maternice) zunaj maternične votline. Tako kot v maternici je tudi tkivo endometrioze podrejeno hormonskim spremembam, zato se tudi zunaj nje odebeli, odlušči, zakrvavi, vendar ne more odtekati, ker nima izhoda. To povzroča zarastline, izrastke, lezije, ciste in lokalna vnetja, ki lahko povzročajo močne bolečine. V primeru cist obstaja nevarnost, da te počijo in se pride do razsoja celic po drugih organih.
S plakati bodo opozarjali na hudo bolezen. Foto: Endozavest
S plakati bodo opozarjali na hudo bolezen. Foto: Endozavest

Endometrioza je hormonsko odvisna, vnetna in kronična bolezen; njena pogostost ni znana, ocenjujejo pa, da prizadene 10–15 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Precej pogostejša je pri neplodnih bolnicah, in sicer pri 20–50 odstotkih, ter pri bolnicah s kronično medenično bolečino, navajajo jo v 10–70 odstotkih. Poznamo tri oblike, lahko se pojavijo celo hkrati.
»Kljub pogostosti pa sta znanje in zavedanje o njej še vedno na zelo nizki ravni, zato tudi letos članice društva Endozavest pripravljamo prav poseben dogodek Endomarš,« pravijo v društvu. »Endomarševce lahko najdete v središču Ljubljane, težko nas bo zgrešiti, saj bomo nosili rumene kape, imeli bomo rumene pentljice in plakate za ozaveščanje. Rumena je namreč barva endometrioze, zato sledite rumeni in našli nas boste. Zakorakajte z nami po ljubljanskih ulicah in nam pomagajte opozoriti na to prepogosto in izčrpavajočo bolezen. Zapomnite si, vsaka prehojena ulica šteje. Prisrčno vabljeni vsi, ki želite prispevati svoj glas ali korak k boljšemu poznavanju endometrioze, se želite o njej kaj naučiti ali pa bi bili radi v oporo vsem ženskam z njo.«
Endomarš se bo začel ob 9. uri na Kongresnem trgu, udeleženci pa se bodo s počasnim tempom odpravili proti Prešernovemu trgu in se tam za nekaj časa ustavili. Pot bodo nadaljevali do parka Tivoli, tam bosta neformalno druženje in spoznavanje ob prigrizku.

Društvo Endozavest so ustanovile ženske, ki iz prve roke vedo, kako je živeti z endometriozo, in želijo o tej izkušnji govoriti in si medsebojno pomagati. »Ideja o ustanovitvi društvu je nastala marca 2016 v eni od podpornih skupin na družabnem omrežju, saj je marec v svetovnem merilu mesec ozaveščanja o endometriozi,« lahko preberemo na njihovi spletni strani. »Takrat smo organizirale prvo neformalno srečanje žensk z endometriozo v Sloveniji in takoj ugotovile, da imamo vrsto skupnih ciljev in izkušenj. Bolezen nas je močno zaznamovala, spremenila je naš vsakodnevni ritem, občasno vplivala na zmožnost za delo in odnose z drugimi. Strinjale smo se, da si lahko veliko pomagamo, če se podpremo, druga z drugo delimo koristne izkušnje pri uspešnem spopadanju z ovirami, ki so nam na poti zaradi endometrioze. S skupnimi močmi je vse mogoče.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije