CESTA NA LJUBELJ

VIDEO in FOTO: Na cesto zgrmele skale, nevarnosti še ni konec

Cesta bo zaprta predvidoma mesec in pol.
Fotografija: Skalni podor na cesti Tržič–Ljubelj. FOTO: PGD Tržič
Odpri galerijo
Skalni podor na cesti Tržič–Ljubelj. FOTO: PGD Tržič

PODLJUBELJ – Zaradi plazu kamenja, ki je priletelo na cesto Tržič–Ljubelj, je med Podljubeljem in prelazom Ljubelj cesta zaprta zaradi nevarnosti padanja kamenja in poškodovanega vozišča. Obvoz je urejen čez Karavanški predor in Jezersko.

Skalnati podor je zasul cesto na dolžini približno sto metrov. Podorno žarišče se nahaja približno 200 metrov nad cesto, porušilo pa se je med 25 in 35 kubičnimi metri materiala, so pojasnili pri Direkciji RS za infrastrukturo. Predstavniki direkcije, koncesionarja in civilne zaščite so po ogledu lokacije skalnega podora odločili, da se cesto zapre, saj so na žarišču vidni razprta razpoka ter kar nekaj kritičnih mest. Po tako obsežnih podorih običajno prihaja do relaksacije brežine, zaradi česar so mogoči še dodatni odlomi in zdrsi materiala. Zaradi nevarnosti dodatnih porušitev bo cesta za promet ostala zaprta. 
 
Danes oziroma jutri bosta izvedena aerofotogrametrija celotnega območja ter geodetski posnetek brežine. Po opravljeni analizi in inženirsko geološki presoji, ki bo narejena v prvem tednu po praznikih, bo lažje določiti obseg sanacije ter kdaj bo mogoče znova sprostiti promet. Po prvih ocenah bo za sanacijo brežine potreben ukrep na dolžini okoli 450 metrov. Ocenjena vrednost del je milijon evrov. Cesta bo zaprta predvidoma mesec in pol.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije