VEČ KOT 680 POTRJENIH OKUŽB

38-letnik najmlajši bolnik na intenzivni, bil je zdrav (V ŽIVO)

Število okužb se je povečalo za 52, dva potrjena primera sta tudi v Velenju.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Modic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Modic, Delo

Trenutno je v bolnišnicah 90 ljudi, 25 jih je na intenzivni negi. V petek se je število okuženih sicer povišalo za 52 na 684. Opravili so 1387 testov, kar je največ v enem dnevu doslej. Nekateri Ljubljančani ukrepov ne upoštevajo, saj čas preživljajo na klopcah v parkih in drugje. Dogajanje v povezavi s koronavirusom doma in po svetu spremljamo iz minute v minuto.

19.40 Televizija Slovenija je poročala, da je najmlajši, ki so ga zaradi koronavirusa sprejeli na intenzivno nego na Infekcijski kliniki v Ljubljani, star 38 let in nima pridruženih bolezni.



19.30 S slovenskega veleposlaništva v Washingtonu so sporočili, da se je na zunanje ministrstvo oziroma neposredno pri njih za pomoč pri vrnitvi v domovino doslej prijavilo okrog 300 Slovencev. Med njimi se jih je 120 že potrjeno varno vrnilo. Preostali so še v tranzitu ali si skušajo urediti prevoze. Številke naraščajo, veliko pa se jih je vrnilo tudi samih brez pomoči. Veleposlaništvo v Washingtonu pomaga tudi pri vračanju Slovencev iz Mehike, Srednje Amerike in Karibov. Iz teh držav se je doslej prijavilo okrog 150 ljudi, nekaj manj kot 100 pa se jih je že vrnilo.
Preberite tudi: Slovenci ne spoštujejo ukrepov, v pripravi nove stroge omejitve
19.15 Televizija Slovenija je poročala, da bodo nekateri obsojenci predčasno lahko zapustili zapor.  V nastajanju je že okvirni seznam, kdo od zapornikov bo predčasno odpuščen. Na svobodo pa naj bi bilo izpuščenih okoli 140 oseb od skupaj okoli 1800 zaprtih. Večina od okvirno 140 jih bo na prostosti en mesec, po potrebi tudi dlje, v vmesnem času pa jih ne bodo nadzirali. Priporniki, ki so nevarni, ne bodo izpuščeni.

18.40 Iz Zavoda za prestajanje zaporne kazni Dob pri Mirni so danes potrdili prvi potrjeni primer okužbe med zaprtimi osebami. Kot pravijo, so nemudoma ukrepali in po protokolu osamili vse, ki so bili z okuženo osebo v stiku. Gre za približno 20 oseb.

18.15 V Italiji je za koronavirusno boleznijo umrlo že več kot 10.000 ljudi. Kot je danes sporočila italijanska civilna zaščita, so v zadnjih 24 urah našteli 889 novih smrtnih žrtev. Doslej so v Italiji potrdili tudi 92.472 okužb z novim koronavirusom, od tega 5974 v zadnjem dnevu. Italija je najhuje prizadeta država v tej pandemiji. Na drugem mestu je Španija s 5960 smrtnimi žrtvami in 72.248 primeri okužbe.

16.45 Koronavirusna bolezen 19 je po zadnjih podatkih na Hrvaškem zahtevala pet življenj, je sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. V zadnjih 24 urah so zabeležili dve novi smrtni žrtvi, potrdili pa so tudi 71 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je število okuženih povzpelo na 657. Doslej je ozdravelo 49 bolnikov.

16.30 V Srbiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 doslej umrlo 10 ljudi. Do 15. ure so potrdili skupno 659 okužb z novim koronavirusom. Zaradi naraščanja števila žrtev in nespoštovanja dosedanjih ukrepov so se oblasti v Beogradu odločile še za strožje ukrepe. Policijska ura bo tako ob koncu tedna veljala že od 15. ure.

15.58  Skupino 40 Slovencev, ki bodo s posebnim letom nocoj iz Madrida prispeli v Slovenijo, bodo namestili v hotelu Epic v Postojni. Kot je za STA pojasnil postojnski župan Igor Marentič, je lastnik hotela Janez Skubic že pred časom ponudil hotel in država je ponudbo sprejela. Z Brnika jih bodo v Postojno prepeljali še nocoj.

»Vsi so bili že nekajkrat testirani in nobeden med njimi ni okužen z novim virusom. Zato smo prepričani, da z njihovim sprejemom ne ogrožamo nikogar, samo pomagamo rojakom, da se bodo čim prej zdravi vrnili domov, kjer bodo s svojimi družinami tako kot vsi ostali čakali, da premagamo svetovno pandemijo,« so v CZ zapisali na facebooku.

Pred hotelom bodo goste pričakali predstavniki civilne zaščite in rdečega križa, gostje bodo v hotelu bivali v sobah. V karanteni jim bo ves čas na voljo zdravstvena oskrba, če bi jo potrebovali. Ves čas karantene hotela ne bodo smeli zapuščati ali se gibati po okolici, so poudarili v CZ za Notranjsko.

15.45 V Veliki Britaniji so doslej zabeležili že več kot 1000 smrtnih žrtev zaradi koronavirusne bolezni. Kot so danes sporočili z ministrstva za zdravje v Londonu, je umrlo skupno 1019 ljudi, v zadnjih 24 urah pa 260. Okuženih je več kot 17.000 ljudi.

15.30 Iz Skopja je po poročanju Radia Slovenija že prišlo letalo s petimi Slovenci, ki bodo v karanteni doma, zapletlo pa se je pri letalu, napovedanem iz Prištine. Tam je povpraševanje preveliko, tako razmišljajo o drugi obliki prevoza, piše MMC.

15.00 V Celje je prispelo 20 respiratorjev.




14.23 V domu starejših občanov v Postojni so v petek zvečer potrdili okužbo pri enem od zaposlenih. Danes bodo testirali vse zaposlene in stanovalce.

13.55 Župan občine Idrija Tomaž Vencelj in poveljnik CZ Idrija Boštjan Brelih sta v samoizolaciji, ker sta bila pred dnevi krajši čas v istem prostoru z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom, so sporočili iz CZ.

13.45 TV Slovenija je poročala, da sta v skupini 42 Slovencev, ki so prišli iz Madrida in so nastanjeni v velenjskem hotelu Paka, potrdili dva primera okužbe.

13.28 Z novim koronavirusom se je doslej po svetu okužilo 605.010 ljudi v 183 državah, 27.982 pa jih je zaradi koronavirusne bolezni 19 izgubilo življenje, je iz uradnih podatkov, zbranih do 12. ure, izračunala francoska tiskovna tiskovna agencija AFP.

13.03 Organizacijski odbor za pripravo olimpijskih iger v Tokiu meni, da je najustreznejši novi termin za izvedbo iger med junijem in septembrom prihodnje leto, predsednika organizacijskega odbora Jošira Morija danes povzema japonska tiskovna agencija Kyodo News.

12.20 V Španiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 umrlo 832 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število umrlih se je s tem povzpelo na 5690. Okuženih je glede na podatke španskega zdravstvenega ministrstva že preko 72.000 ljudi.

11.45 Slovenske oblasti za danes iz Madrida načrtujejo letalski prevoz za novo skupino Slovencev, ki so obtičali v tujini. Za zdaj še nimajo potrditve, da bo polet mogoč, saj se o njem še dogovarjajo s prevoznikom in letalskimi oblastmi, je povedal vladni govornik Jelko Kacin. Sta pa na poti iz Skopja in Prištine že letali s po petimi Slovenci.

Ob 11. uri sta na novinarski konferenci na daljavo spregovorila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič ter Jelko Kacin. Med drugim je bilo govora o zajezitvi širjenja okužbe v domovih za ostarele, spoštovanju ukrepov in sprejemanju t. i. megazakonskega paketa. Konferenco smo spremljali v živo.


11.20 Anton Zakrajšek iz blagovnih rezerv je dobil koronavirus. Kacin je dejal, da so zabeležili tri okužbe v Blagovnih rezervah. Nobeden v Vladi Republike Slovenije ni okužen, vlada dela nemoteno naprej, je zagotovil. Tudi Zakrajšek se po njegovih besedah dobro počuti in dela od doma.

11.14 Ribičeva poziva zdrave oskrbovance, naj ne zapuščajo ustanov, tudi če se počutijo dobro. Prav tako poziva upokojence, naj ne hodijo na banko in naj pokojnino dvignejo na drugačen način.

11.11 Državna sekretarka Ribičeva svojcem oskrbovancev v domovih za starejše zagotavlja, da je zanje dobro poskrbljeno. Kot je poudarila, se na ministrstvo zavedajo, kaj pomeni zelo strog ukrep prepovedi obiskov v domovih za starejše. Od svojcev želijo, da se tega držijo in da razumejo, da je namen ukrepa zmanjšati možnost vnosa okužbe v domove za starejše.

11.09 V bolnišnicah je trenutno 90 ljudi, 25 jih je na intenzivni negi. Velika večina potrebuje umetno predihavanje.

11.05 Ogroženi smo vsi, tudi mladi, je poudaril Kacin. Po njegovih besedah tudi mladi ležijo v bolnišnicah. »Hormone za nekaj časa na stran, časa za stiskanje bo še dovolj,« je dejal in pozval k izogibanju stikov v največji možni meri.

11.03 Lepše vreme in višje temperature so včeraj marsikoga privabile v naravo, je dejal Kacin in poudaril, da je tudi v teh časih pomembno vzdrževanje psihofizične kondicije. »A virusa ne bomo zajezili s stiskanjem na klopcah.« Dobili so namreč informacije, da naj bi se precej Ljubljančanov obnašalo neodgovorno.


Vlada bo namreč danes nadaljevala usklajevanje predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v t. i. megazakonu. Z zakonskim besedilom so se seznanili že v petek in se zaradi njegove obsežnosti odločili razpravi nameniti današnji dan.

Pomoč kmetom, samozaposlenim, študentom

Z megazakonom naj bi država samozaposlenim namenila univerzalni temeljni dohodek 700 evrov in jim odpisala vse prispevke. Ministrski zbor pa naj bi v petek zvečer že potrdil dodatek za upokojence z najnižjimi dohodki in kmete, pa tudi predlog kriznega dodatka 200 evrov za vse, ki v tem času delajo in so še posebej izpostavljeni.

Danes pa naj bi vlada odločala tudi o pomoči študentom. Minister za delo Janez Cigler Kralj naj bi predlagal mesečno nadomestilo med 200 in 300 evri.

Premier Janez Janša sicer želi, da bi DZ zakon potrdil še ta mesec, pomoč bi zaobjela april in maj, nekateri ukrepi pa bodo veljali tudi za nazaj. Izredna seja DZ naj bi bila v torek ali sredo. V koalicijskih vrstah ob tem pričakujejo precej dopolnil opozicije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije