SMO PRED DRUGIM VALOM?

Opozorilo: nikar ne hodite v gnečo, težava niso le uvoženi primeri (VIDEO)

Evropa in svet sta še vedno v primežu covida19. Povečanje števila okužb v Sloveniji, pri letovanjih otrok morajo biti odgovorni starši.
Fotografija: Koronavirus še vedno na pohodu.  FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Koronavirus še vedno na pohodu.  FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Slovenija je sicer trenutno varna država, kar se tiče novega koronavirusa, a vsak dan zaznajo nekaj novih okužb. V torek je tako bilo po podatkih slovenske vlade 13 oseb okuženih na novo, osem oseb potrebuje bolnišnično zdravljenje. Nihče ni zaradi covida 19 na intenzivni negi v bolnišnici. Štiri primere so potrdili v Ljubljani, dve v Moravčah, po eno pa v občinah Radovljica, Ravne na Koroškem, Miklavž na Dravskem polju, Ptuj, Ajdovščina, Sevnica in Koper.  Do zdaj so skupaj potrdili 1.613 okužb.

Zadnji dan junija so sicer pri nas opravili 1.399 testov. V Sloveniji ne predstavljajo problema le uvoženi problemi, pač pa tudi sekundarni okuženi. Nekaj je tudi primerov, kjer izvor ni znan, so razložili na novinarski konferenci. »Zdaj nam nekako pojenja sapa. Vsi smo se naveličali tega govorjenja o epidemiji. Morda nam v tem času ni uspelo sestaviti modela, kako obvladovati epidemijo,« je dejala Bojana Beović.

Nikamor v gnečo

Kaj nas ogroža? »Prehajanje ljudi prek meja, v zadnjem obdobju čez južno mejo. Prenosi v družinah in prenosi na delovnih mestih, dijaških domovih. To so te točke, ki so generirale nove in nove okužbe po prvem primeru, ki je bil vnesen iz tujine.«
Kaj lahko naredi vsak posameznik? Distanca, maske, higiena rok, nikamor v gnečo: ne na turističnih potovanjih, ne ob večernih zabavah, tudi večje številke so omejene.  


Stroga pravila pri zbiranju ljudi

S 30. junijem je začel veljati odlok: dovoljeno je zbiranje do 50 ljudi, če je omogočena varnostna razdalja oziroma minimalni stik, dovoljene pa so tudi prireditve z do 500 ljudi, a ob določenih pogojih. »S tem se omeji vsa zbiranja na 50 ljudi, kjer varnostne razdalje ni mogoče zagotoviti. Prepovedana pa so tudi vsa zbiranja, ki so bila prepovedana v drugih odlokih, še posebej diskoteke in nočni klubi,« je dejal vladni govorec Jelko Kacin.

»Z zbiranjem se poveča možnost, da je med ljudmi, ki se zbirajo, okužena oseba, veliko večja,« je razložila predstojnica Nijz Območne enote Novo mesto Bonia Miljavac. Kako zagotoviti varno druženje? Oznake na vhodu za primerno razdaljo, smeri gibanja povabljenih vnaprej določene, ločena vhod in izhod, na voljo morajo biti razkužila.

Če gre za prireditve v zaprtih prostorih, morajo vsi nositi maske. Za prireditve v tem tednu (nad 50 oseb) ta teden še ni potrebno soglasje Nijz, od prihodnjega ponedeljka pa bo moral organizator dobiti dovoljenje. 


Ni jasnega odgovora za letovanje in tabore otrok

Kaj pa letovanja in tabori otrok? »Če gre za zbiranje nad 50 ljudi, je to treba prijaviti. Sicer pa so na voljo navodila glede izvedbe letovanj. Načelno smo pri teh navodilih odgovornost prenesli na organizatorja in starše, kajti vsako zbiranje poveča možnost prenosa okužb.«

Bodo morali otroci ves čas vzdrževati razdaljo? Bo vsak v svoji sobi, svojem šotoru? »To je težko. Sugestija je bila, da so manjše skupine. Tako je žarišče v primeru okužbe manjše. Zdaj pa, kako omejiti druženje v skupini? Stvar prakse,« je dodala Bonia Miljavac.

Torej brez konkretnega navodila Nijz za letovanja in tabore otrok.


 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije