BREZ PRIPORA

Vodja Štajerske varde Šiško je na prostosti

Sodišče je Andreja Šiška izpustilo iz sodnega pridržanja.
Fotografija: Andrej Šiško. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Andrej Šiško. FOTO: Ap

MARIBOR – Preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Mariboru je vodjo Štajerske varde Andreja Šiška, ki je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, izpustil iz sodnega pridržanja. Kot so sporočili s sodišča, je presodil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja.

Da je Šiško znova na prostori, je za STA nocoj potrdil tudi njegov odvetnik Viktor Osim. Dežurni preiskovalni sodnik je Šiška, ki je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora, zaslišal danes popoldne. Po zaslišanju je dežurni državni tožilec predlagal odreditev pripora iz razloga ponovitvene nevarnosti.



Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja domnevne paravojaške enote Štajerska varda na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Prav tako naj bi bilo s fotografij in z videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja.

Šiška, ki je vodja Štajerske varde, sicer pa predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah, so policisti aretirali po hišnih preiskavah v četrtek na njegovem domu v Mariboru. V soboto mu je sodnik odredil 48-urno sodno pridržanje, ki bi se izteklo v ponedeljek okoli 6. ure.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije