SPORNA PROMOCIJA

Promovirali Slovenijo, Slovenke pa v zrak: Predstavili ste nas kot kmetice (VIDEO)

Objavljeno 23. januar 2020 17.45 | Posodobljeno 23. januar 2020 16.14 | Piše: T. V.

V agenciji Spirit odgovarjajo, da negativni odzivi na video spodbujajo negativizem in nestrpnost.

Ena redkih žensk v videospotu. FOTO: Zaslonski posnetek
Spirit, javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, je konec lanskega leta objavil skoraj triminutni videoposnetek, s katerim so želeli pohvaliti dosežke naše države, jo predstaviti kot »zeleno, ustvarjalno in pametno«, da bi privabili tujce k sodelovanju s Slovenijo.

Če se je zaradi videa kakšen tuji podjetnik odločil sodelovati s Slovenijo oziroma slovenskimi podjetniki, ni znano, so pa zagotovo privabili obilico negativnih komentarjev. Na posnetku je videti, kot da v Sloveniji delajo samo moški, sodeč po glavnih vlogah. Na spletnih omrežjih je odziv buren.Objavljamo nekatere komentarje (nelektorirano), med katerimi jih je bilo kar nekaj v angleščini:

»Kot v Sloveniji rojeni programerki in podjetnici se mi zdi video nadvse ponižujoč do ženska pa tudi do vseh, ki sodijo v kategorijo belih moških.«

»Neverjetno: Slovenija. Zelena. Kreativna. Pametna. »Samo moški«
 
»Dobra reklama. Tečne babe v komentarjih pa lahko ignorirate.«

»Samo da veste, ženske v Sloveniji dejansko delajo, pravzaprav smo države z eno največjih enakosti med spoloma.«

»Odlično, s to reklamo ste uspeli razjeziti vse Slovenke. Čestitke!«

»Odličen video, všeč mi je.«

Zanimivo, video naj bi zasnovala pretežno ženska ekipa, ženska tudi vodi Spirit. Direktorica Ajda Cuderman je za Marketing Magazin povedala, da je bil videoposnetek sprejet zelo pozitivno tako v tuji poslovni javnosti kot tudi med slovenskimi gospodarstveniki. Dodala je, da so prejeli tudi dobronamerne in konstruktivne pripombe, pa tudi nekaj takšnih, ki da so posledica napačnega razumevanja vsebine in namena promocijskega videa ter na spletnih omrežjih spodbujajo negativizem in nestrpnost. 

»Agencija je z omejenimi finančnimi sredstvi, ki jih je imela na voljo, uspela zagotoviti optimalen scenarij in vključiti avtentične posnetke nekaterih prebojnih gospodarskih rešitev,« so med drugim zapisali pri Spiritu. 


Pod objavo videoposnetka, prvega izmed štirih, ki so jih napovedali pri Spiritu, na facebooku je najti naslednje komentarje (nelektorirano).

»Vrhunske rešitve in dosežke Slovenije (ne le gospodarstva, tudi znanosti, ki je za števlnimi green.creative.smart rešitvami), spoštujem, vem pa, da jih ustvarja tudi kopica zelo uspešnih žensk. Moj komentar je dobronameren, saj si želim, da Slovenijo v svetu predstavljamo, tako kot je treba in ne kot družbo, v kateri so uspeh, kreativnost, inovativnost, znanje, domena moških, medtem ko so za zenske rezervirane družinske (družina na kolesih), servilne (gospa, ki nahrani poslovneža) in seksistične (dekle, ki se sprehodi mimo poslovnežev) vloge! Zato sprašujem še enkrat, ali bodo naslednji trije videi bolj uravnoteženi!«

»Slow en IA! Takole v očeh javne, nacionalne agencije SPIRIT, kjer enaka zastpanosti spolov (kaj šele kaj več) sploh ne obstaja, niti v preblisku, niti na horizontu, sploh ni tunela... Sramota!«

»Dejansko ste v celi videopredstavitvi prikazali žensko za pičlih 5 sekund in jo predstavili kot – kmetico. Vau, Spirit Slovenia. Verjetno ste prav ponosni na svoj izdelek, katerega ste najbrž drago plačali!
Ali pri nas v Sloveniji posel delajo moški? Samo moški???
Kolikor mi je znano, je tudi pri vas precej uspešnih žensk, ki poleg posla, kjer se morajo 4x bolj dokazovati, kot kolegi vodijo še celo gospodinjstvo..
Pa lep pozdrav in veliko uspeha brez žensk.«


Spirit se je na te komentarje odzval z naslednjimi besedami: »Hvala za odziv, spoštujemo vsako mnenje. Žal nam je, da video, ki povzema vrhunske rešitve in dosežke slovenskega gospodarstva, ni bil tako razumljen.«
Deli s prijatelji