SPREMEMBE

So na vaši televiziji izginili TV-programi? To utegne biti razlog

Telemach je spreminjal programsko shemo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Igor Zaplatil, Delo

LJUBLJANA – Če ste odjemalec Telemachovih storitev in spremljate analogno programsko shemo, ste danes verjetno opazili, da so programi izginili. Razlog je v spremembah analogne programske sheme, zaradi česar boste morali na vašem televizorju ponovno izvesti iskanje programov. A tudi po ponovnem nameščanju programov enega ne boste več našli.

Minus en program

Pri Telemachu so pojasnili, da je na območju Ljubljane prišlo do manjših sprememb v analogni programski shemi, zaradi česar so se nekaterim programom spremenila programska mesta, en program pa so umaknili iz analogne programske sheme: »Program NET TV bo naročnikom na tem območju odslej viden le v digitalni shemi. Naročniki imajo pri tem v 30 dneh od objave obvestila pravico brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni odstopiti od naročniške pogodbe, če se s predlaganimi spremembami ne strinjajo.«

Nov izdatek?

Zmanjševanja nabora analognih programov bo najbolj prizadel tiste Telemachove naročnike, ki so doma imeli več sprejemnikov. Ti so namreč lahko kupili (ali najeli) en digitalen sprejemnik, na ostalih televizorjih pa prek kabla spremljali analogno programsko shemo. Z oženjem ponudbe to pomeni, da bodo za spremljanje (digitalnih) televizijskih programov morali nabaviti dodaten sprejemnik, ki pa jih bo mesečno stal dodatnih od tri do pet evrov.

Namesto enega analognega, štirje programi HD

Analogne programe Telemach po vsej Sloveniji postopoma opušča zaradi nadaljnje digitalizacije: »Uporabnikom želimo zagotoviti najboljšo uporabniško izkušnjo, h kateri sodijo tudi hitrejši internet, večje število digitalnih televizijskih programov in kakovostnejša slika na televizorju. Spremembe sheme smo že izvedli na vseh koncih države, po spremembi v Ljubljani pa bo na vrsti še območje nekdanjega omrežja Teleing.« Strokovnjaki še pojasnjujejo, da je tako dejanje smiselno tudi zaradi dejstva, da oddajanje programov v analognem načinu zasede precej več omejenih kapacitet kabla kot v digitalnem: tako en analogni program zasede toliko prostora, kot jih osem v standardni ločljivosti (SD) ali štirje v visoki ločljivosti (HD).

​Vsekakor je v prihodnosti pričakovati, da bo nabor analognih programov vse manjši ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije