Slovenski vojaki ponovno v Iraku

Naši vojaki so dolžnosti v Iraku prevzeli dva dni pred načrtovano rotacijo.
Fotografija: V Iraku je že novi kontingent Slovenske vojske. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V Iraku je že novi kontingent Slovenske vojske. FOTO: Jure Eržen, Delo

Nov kontingent Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost je že na območju delovanja v severnem delu Iraka, je sporočila Slovenska vojska (SV).

Šestčlanski kontingent začenja prevzem dolžnosti na območju odgovornosti misije in bo v prihodnjih dneh nadaljeval usposabljanje varnostnih sil v severnem delu Iraka, so še dodali.
 
Preberite tudi:
Izredne razmere: v nočnem napadu ogroženi tudi slovenski vojaki

Nov kontingent SV je dolžnosti prevzel dva dni pred načrtovano rotacijo 1. februarja. Prejšnji kontingent se je predčasno vrnil zaradi iranskega raketnega napada 8. januarja na bazo v Erbilu, kjer so bili nameščeni. Njihova predčasna vrnitev sprožila veliko polemik, saj so najprej umik svojih vojakov načrtovale tudi nekatere druge države, ker pa je bil odziv predsednika ZDA Donalda Trumpa na napad Irana umirjen, so si nemški vojaki (slovenski vojaki v Erbilu delujejo pod poveljstvom nemške vojske) premislili in v Erbilu ostali. Slovenija pa je svoje vojake naslednji dan po napadu vseeno vrnila domov.

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je tedaj zagotovil, da gre le za predčasni konec dela kontingenta, ki bi se moral tako in tako zamenjati do 1. februarja. Poleg tega pa je bilo urjenje iraških varnostnih sil prekinjeno. Zatrdil je, da to ne pomeni tudi umika Slovenije iz operacije Neomajna odločenost. Prav tako je napovedal, da se bodo vojaki vrnili v Irak še pred 1. februarjem, če se bo urjenje Iračanov obnovilo. Nemška vojska je nato urjenje Iračanov obnovila v nedeljo.
 
Preberite tudi:
Slovenski vojaki so doma, tako so potovali

SV sodeluje na misiji od 5. septembra 2016. Šest pripadnikov deluje v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja (Kurdistan Training Coordination Center – KTCC), en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM).

Šest pripadnikov v Erbilu deluje pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji. Skupaj sestavljajo mobilno skupino za usposabljanje in so vključeni v skupino za vzpostavitev partnerskih zmogljivosti (Building Partner Capacity Team – BPCT). V centru za usposabljanje urijo varnostne sile v severnem delu Iraka. Pripadniki SV svetujejo kot mentorji, skladno z nalogami, dodeljenimi na naborni konferenci, na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije