COVID 19

Slovenec (44) na intenzivni negi: Zdelo se je, da mi gorijo pljuča, nisem se mogel premikati

Bolnik, ki je zbolel za covidom 19, opisal svojo izkušnjo.
Fotografija: Moral je na intenzivno nego. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Moral je na intenzivno nego. FOTO: Jure Eržen, Delo

UKC Ljubljana je na facebooku objavil pričevanje 44-letnega F. S., ki je bil zaradi zapletov po okužbi z novim koronavirusom pred tednom dni sprejet na intenzivni oddelek infekcijske klinike in se je za las izognil umetnemu predihavanju. Kot pravi sam, je bil sicer vedno »zdrav kot riba«.

»Že na poti na delo v Nemčiji sem začutil blago slabost, vendar sem mislil, da ni nič hujšega. A moje počutje je bilo vse slabše, pešal sem in kmalu izgubil okus in vonj, nato pa je odšel še apetit, zmogel sem le kaj popiti in pojesti kak kos sadja,« se spominja prvih znakov okužbe, ko še ni posumil, da bi lahko šlo za covid 19. Tri dni je celo hodil na delo in čakal, da se stanje izboljša. »Mislil sem, da sem pač prehlajen, saj sem imel tudi bolečine v mišicah, ne pa tudi vročine. A hkrati se mi je zdelo, kot da mi gorijo pljuča.«
 

Zaradi bolečin se ni mogel premakniti

Nato je prišel vikend in počutje se še vedno ni izboljšalo, še vedno ni imel energije ne želje po hrani, zato se je odločil, da se vrne v Slovenijo, in doma vzel nekaj običajnih zdravil za lajšanje znakov prehladnih obolenj. Po nekaj urah in obilnem potenju se mu je zdelo, da bo morda le šlo na bolje, a kmalu se je vrnila oslabelost, zaradi bolečin se ni mogel več niti premakniti, čutil je, kot da se mu pljuča »zapirajo«, nekaj mu je pritiskalo nanje in dihanje je bilo vse bolj oteženo. Žena ga je zato odpeljala na urgenco, kjer so ga pregledali in mu vzeli bris za test na novi koronavirus. Izkazalo se je, da je pozitiven, zato so ga urgentno odpeljali na infekcijsko kliniko. Zdaj je tam že sedem dni, tri od teh je prebil na enoti intenzivne terapije, kjer so mu dodajali kisik.

Med pogovorom je še vedno veliko kašljal, a povedal, da se zdaj počuti že »desetkrat bolje«. Kaj pa njegovo zdravstveno stanje pred okužbo? »30 let nisem bil pri zdravniku, zdrav sem kot riba.« O tem, kje se je okužil, lahko 44-letnik samo ugiba, saj pravi, da pred tem nekaj časa ni delal, edini izhodi med ljudi zunaj njegovega kroga najbližjih pa so bili redni nakupi v trgovini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije