SPET V NAŠIH ROKAH

Slovenci zavzeli luksuzno letovišče: bivanje za vsak žep, a lastniki že navijajo cene

Obala se počasi polni s tujimi gosti, a kaže, da bodo letos v hotelih in kampih prevladovali Slovenci.
Fotografija: Nekateri Slovenci bodo bivali v kampih, drugi v hotelih, vse pa je odvisno od tega, koliko prihodkov ima gospodinjstvo, pojasnjuje Igor Novel.  FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Nekateri Slovenci bodo bivali v kampih, drugi v hotelih, vse pa je odvisno od tega, koliko prihodkov ima gospodinjstvo, pojasnjuje Igor Novel.  FOTO: Tomi Lombar, Delo

Z uspešnim premagovanjem novega koronavirusa turistični delavci na Obali že gostijo prve obiskovalce. V primerjavi z lani jih resda ni veliko, a so, kot pravi direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel, veseli vsakega posebej. »Lahko rečemo, da gre na boljše. Hoteli počasi odpirajo svoja vrata, njihova zasedenost med tednom je 40- do 50-odstotna, medtem ko so vikendi zelo dobro zasedeni, ponekod kar 85-odstotno,« je dejal za Slovenske novice.

V Portorožu in Piranu so imeli do maja velikanski upad prihodkov. Po besedah Novela se je le z vidika turistične takse v blagajno nabralo za pol milijona evrov manj. Za junij podatkov še nimajo, a kaže, da bo poletna sezona zadovoljiva, kljub temu da ne pričakujejo popolne100-odstotne zasedenosti hotelov in kampov kot v preteklih letih.

Portorož še danes velja za prijetno in razkošno letovišče, vabljivo v vseh letnih časih. Sezono trenutno rešujejo Slovenci, veliko zanimanja tudi iz Avstrije, Nemčije in Madžarske. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Portorož še danes velja za prijetno in razkošno letovišče, vabljivo v vseh letnih časih. Sezono trenutno rešujejo Slovenci, veliko zanimanja tudi iz Avstrije, Nemčije in Madžarske. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Hoteli se postopoma odpirajo glede na rezervacije gostov, ki jih dobijo. Doslej se jih je odprla slaba polovica, pričakovati pa je, da se bodo po 26. juniju, ko se začnejo poletne šolske počitnice, odprli vsi hoteli in kampi. »Smo pozitivni in vidimo premike v pravo smer. Mero za optimizem pa so nam dali turistični boni in odprte meje,« pravi Novel in dodaja, da imajo verjetno grenak priokus sobodajalci, ki marca niso imeli registrirane dejavnosti, zato turističnih bonov tam ne bodo smeli pobirati. 


Rešitev vidijo v Slovencih, pričakujejo jih dvakrat več kot lani


Poletno sezono pa bodo očitno reševali prav Slovenci, kar se je pokazalo že pretekli vikend, ko so bili kampi in hoteli skoraj polni. To je bil tudi njihov prvotni načrt, ki so si ga zastavili z močno oglaševalsko kampanjo Nazaj v Portorož in Piran. Trenutno je na obali med gosti največ Slovencev, na turistične ponudbe pa so se hitro odzvali tudi Avstrijci in Nemci.

 

Medtem ko je bilo v preteklih sezonah v poletnem času v vseh kapacitetah okoli 25 odstotkov slovenskih gostov, od tega v hotelu večinsko tujci, pa bodo letos pričakovano druge številke. V turističnem združenju Portorož letos računajo na podvojitev slovenskih gostov v primerjavi s preteklimi leti, kar bi pomenilo okoli 40 do 50 odstotkov Slovencev, sledili pa bi Avstrijci, Nemci in Madžari. »Dejstvo je, da bodo Slovenci lahko izbirali med raznovrstno ponudbo in bivali povsod, vse od nizkocenovnih kampov do petzvezdičnega hotela Kempinski Palace, kjer je cena na noč 200 evrov na osebo,« pravi Novel, ki je prepričan, da je ponudbe dovolj za vsak žep.


Cen nočitev ne bodo spustili


Lea Šuligoj iz Turističnega združenja se strinja, da je ponudba dovolj cenovno raznovrstna, a da bodo nekateri hoteli ostali še naprej bolj priljubljeni med tujci kot Slovenci. Za slovenskega gosta pa cen niso bistveno prilagodili v primerjavi s preteklimi leti. »Še pred kakšnim mesecem so hotelirji cene spustili, ker niso natanko vedeli, kako bo s povpraševanjem, a se zdaj cene že vračajo na lanskoletno raven.« V nekaterih hotelih so celo višje cene kot lani.

Ali se bo zaradi spremembe strukture gostov, ki bodo letos večinsko Slovenci, prilagodita morda ponudba hotelov in kampov, Novel ni želel podrobneje pojasnjevati, saj da bo vsak hotel naredil svojo ponudbo. A je zagotovil, da se bodo vsi prilagodili zlasti glede zaščite pred širjenjem covida 19 in da bodo v ospredju verjetno tudi prireditve, ki bi bile bolj namenjene slovenskim gostom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije