Redoljub v vojski in športu

Veteranu Adiju Vidmajerju so šport položili v zibko. Je eden redkih poveljnikov, ki so se uprli ukazu JLA.
Fotografija: Adi Vidmajer ob svojih petih zlatih medaljah z lanskega balkanskega prvenstva v Bukarešti in pokaloma za najboljšega metalca med veterani v Sloveniji in na Balkanu. FOTOGRAFIJI: Darko Naraglav
Odpri galerijo
Adi Vidmajer ob svojih petih zlatih medaljah z lanskega balkanskega prvenstva v Bukarešti in pokaloma za najboljšega metalca med veterani v Sloveniji in na Balkanu. FOTOGRAFIJI: Darko Naraglav

Človek z velikim srcem, redoljub, športnik, planinec in najboljši metalec kladiva na svetu med veterani, vse to je Adi Vidmajer, ki je te dni dopolnil 78 let. Človek je toliko star, kot se počuti in kolikor še zmore biti telesno aktiven in ustvarjalen, a malo je takih, ki se v tej starosti lahko pohvalijo s tako izjemnimi športnimi rezultati kot Adi iz Prebolda. Vrhunec njegovega športnega udejstvovanja je bila zlata medalja na svetovnem prvenstvu 2018 in deset let prej Bloudkova nagrada za življenjsko delo v atletiki in planinstvu. Istega leta je postal častni občan preboldske občine, v kateri živi vse od začetka svoje poklicne poti.
Lani je sodeloval na 12. mednarodnih veteranskih atletskih tekmovanjih vse Evrope in dosegal vrhunske rezultate. Postal je metalec leta v državi in na Balkanu, ima pa tudi najboljši rezultat v metu kladiva na svetu, ki ga je lani vrgel 45,16 metra daleč, le štiri centimetre manj od njegovega svetovnega rekorda, ki ga je pred dobrimi 15 meseci dosegel na svetovnem prvenstvu v španski Malagi. Poleg meta kladiva ima v minulem letu najboljši rezultat na svetu med veterani v peteroboju (metu kladiva, gire, kopja, diska in krogle), kjer je dosegel 4032 točk.

Vojaški strateg

Med metom kladiva, ki je njegova paradna disciplina.
Med metom kladiva, ki je njegova paradna disciplina.
Šport je za Adija Vidmajerja že od mladih nog življenjski slog, lahko bi rekli, da mu je bil položen v zibelko. A kljub veliki ljubezni do športa ga je nemirni duh vodil tudi v malo drugačne vode, prevzel je vodenje Teritorialne obrambe (TO) na območju Savinjske doline. Športni duh, kolektivnost, sodelovanje – vse to je znal Adi vnašati tudi v vojsko. Leta 1990 je bil eden redkih poveljnikov TO, ki niso spoštovali ukaza za izročitev orožja JLA. Pred 13 leti je z vso zagnanostjo sprejel tudi vodenje Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Spodnje Savinjske doline in v delo vnesel veliko športnega in planinskega duha, kot pedagog in vojni veteran pa tudi veliko domoljubja, ki ga s svojimi sodelavci prenaša na mlade.

Iz vojaške v šolsko uniformo

Ko je uniformo zamenjal za pedagoški poklic in postal ravnatelj I. Osnovne šole Žalec, je življenje na tej šoli postalo še bolj športno naravnano in uspešno. Pod njegovim vodstvom so se mladi začeli hitro vzpenjati in visoko kotirati v slovenskem merilu, postali so državni prvaki na različnih pedagoških področjih, seveda tudi na športnem, kot denimo v košarki. Pri vsem tem ne gre pozabiti niti na izjemne uspehe na področju športa v takratni Krajevni skupnosti Prebold in delovanje v tamkajšnjem planinskem društvu, kajti prav planinstvo, gore in narava so njegova druga velika ljubezen. 

Poleg športa je močno vpet v delo v planinstvu in veteranski organizaciji. Na fotografiji s člani na ekskurziji na Cerju, kjer je pomnik braniteljem slovenske zemlje.
Poleg športa je močno vpet v delo v planinstvu in veteranski organizaciji. Na fotografiji s člani na ekskurziji na Cerju, kjer je pomnik braniteljem slovenske zemlje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije