KIKS ŠTEVILKA DVE

Razjarjeni zaradi poteze Janeza Janše: Mnogi bodo obubožali, vi pa si dvignete plače

Na spletu se je vnel pravi besedni boj zaradi poteze nove vlade. Medtem ko nekateri ne vedo, kako bodo preživeli, se je vlada Janeza Janše odločila poskrbeti za svoje z dvigom plač.
Fotografija: Nova vlada je razburila z dvigom plač. FOTO: Vlada RS
Odpri galerijo
Nova vlada je razburila z dvigom plač. FOTO: Vlada RS

Včeraj je odjeknila novica, da bodo imeli ministri in državni sekretarji nove vlade najvišje mogoče plače, kolikor po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju pripadajo tem funkcijam. Za državne sekretarje na ministrstvih je tako določen 61. plačni razred, za ministre pa 64., je pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Plačni razred ministra sicer določi predsednik vlade v okviru določenega razpona, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo, je razvidno iz zakonodaje. V prejšnji vladi Marjana Šarca so bili sicer vsi ministri z izjemo finančnega umeščeni v najnižji plačni razred, to je v 62., enako vsi državni sekretarji, torej v 59. 
Preberite tudi: 

Janša: Huje je od klasične vojne. A lačni ne bomo
Zdravnik o potezi Janše in njegove ekipe: Odkrito posmehovanje zdravstvenim delavcem
Družabna omrežja so bila polna odzivov politikov, javnih oseb in različnih strokovnjakov. Mnogi so to potezo po uporabi zaščitnih mask na prvi seji vlade označili za nov kiks Janševe vlade. 

Kako so se odzvali znani Slovenci

Ljubica Jelušič, nekdanja ministrica za obrambo, je spomnila, da so si v času Pahorjeve vlade plače znižali in da je bila to enih prvih potez takratnega premierja. 



FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Odzvala se je tudi predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, ki je poudarila, da taki časi niso primerni za dvigovanje plač in da je to skrajno neodgovorno. Na njen tvit se je kmalu odzval Bernard Brščič, ki je zapisal, da v dani situaciji ministri delajo desetkrat več in zato zaslužijo višjo plačo. A ni se ustavil pri tem: »Ne glede na to pa odločitev ni modra, nasprotno, je strel v koleno in PR katastrofa. Državljani potrebujemo občutek, da smo vsi v istem čolnu, da je kriza za vse in da jo bomo skupaj premagali.«

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Tudi slovenski psihoanalitik Roman Vodeb ni mogel mimo aktualnega dogajanja. Na twitterju je zapisal: »Me že kličejo: "Kako komentiraš povišanje plač poslancev?!" Če je to res, se mi že meša od besa! To je obrambni mehanizem, ki je omračil um tistim, ki rešujejo svojo rit, ne služijo pa narodu! Mnogi bodo v naslednji dneh, tednih, mesecih postal obubožan. Vi si pa pleče dvignete?!«

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Ostro je na dogajanje odgovoril tudi poslanec Levice Miha Kordiš, ki je na facebooku kronološko nanizal ukrepe vlade, ki jim ni naklonjen.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Na vse skupaj pa so se odzvali tudi nekateri slovenski zvezdniki. Med njimi sta bila tudi pevec Denis Vučak in tekmovalec resničnostnih šovov Tibor Baiee. Zgrožena sta nad potezo vlade, Vučak je celo zapisal, da se počuti, kot bi mu nekdo zaril nož v hrbet.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook


Še nekaj odzivov znanih Slovencev smo zbrali spodaj:



Svoje je povedal tudi predsednik vlade Janez Janša in na twitterju zapisal: »Nihče ni zvišal plač. Za čas krize sem vse ministre, DS in njihove najožje ekipe uvrstil v možne plačne razrede, enako priporočam vsem predstojnikom povsod, kjer so zaradi #COVID19 preobremenjeni. Kdor bo 2X obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan. Povsod.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije