DOBRODELNOST

Pomagali so jim, oni pa pomagajo drugim

Objavljeno 11. februar 2019 14.06 | Posodobljeno 11. februar 2019 14.06 | Piše: Drago Perko

Družini Zorman so pred leti priskočili na pomoč, ko so potrebovali dvigalo za obolelega otroka, zdaj pa sami pripravljajo že deseti dobrodelni koncert.

Zormanovim so pomagali, zdaj pa oni pomagajo drugim. FOTO: OSEBNI ARHIV
V Sloveniji je precej družin, ki imajo otroka s posebnimi potrebami. Tudi pri Zormanovih v Šmarci. Simonu in njegovi ženi Albini sta se rodila dva otroka: 20-letni Tadej je študent, 16-letni Anže pa kot otrok s posebnimi potrebami obiskuje srednjo šolo s prilagojenim programom PRP (postrehabilitacijski praktikum) v kamniškem Zavodu Cirius.
image
MILAN URBANIJA V Zavodu Cirius bo slovesno. FOTO: MILAN URBANIJA

Začelo se je z dvigalom

»Potrebuješ čas, da dojameš, pomembno pa je, kakšne ljudi imaš ob sebi, kako pristopajo do tebe in družine,« Simon o tem, kako se je kot oče soočil s težavami mlajšega sina. Anže se je rodil s šestimi meseci, tehtal je 940 gramov, potem pa je zaradi dehidracije padel na 760 gramov in niso vedeli, ali bo preživel. »Po treh mesecih sva z ženo izvedela, da z njim ni vse tako, kot bi moralo biti. Bilo je, kot bi ti nekdo spodnesel tla pod nogami. Potem si rečeš, saj to je moj otrok, in se začneš veseliti vsakega koraka posebej, vsakega njegovega napredka,« poudari 44-letni Simon.
Cerebralna paraliza
Cerebralna paraliza je motnja gibanja, drže ali koordinacije, ki je posledica nenapredujoče okvare ali poškodbe nedozorelih možganov. Zajema paleto različnih stanj, od najtežjih do blagih oblik, kar pomeni, da je vsak s to boleznijo poseben. Osnovna značilnost cerebralne paralize je nezmožnost v celoti kontrolirati motoriko, predvsem mišic in gibov. Ime pomeni, da vzrok težav leži v možganih in ne v mišicah, kot so najprej mislili, pojasnijo v organizaciji Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Ob Anžetovih težavah z gibanjem je dvigalo postalo nuja. »Sprva je bilo težko, predvsem finančno. Ko so za to izvedeli moji prijatelji, s katerimi sem pel v Komornem zboru Šutna, so se odločili, da nam pomagajo. Na eni od vaj so mi povedali, kam in kdaj moramo priti, saj so za nas organizirali dobrodelni koncert,« se spominja Simon, ki sploh ni vedel, kaj bi rekel, le solze so mu stopile v oči. Do dvigala so prišli leta 2008, veliko gradbenih del pa so opravili sami, še doda Simon in ne pozabi, da je finančno na pomoč priskočila tudi občina Kamnik.

Notranji klic

image
OSEBNI ARHIV S.Z. Glasbena skupina The Eccentrics navdušuje.
Ko so Zormanovi potrebovali pomoč, so jim dobri ljudje pomagali. »Njihova gesta me je ganila. Kot da bi zaslišal notranji klic, sem se tedaj odločil, da bom vsako leto tudi sam pripravil dobrodelni koncert in pomagal pomoči potrebnim, kot so drugi pomagali nam,« Simon o tem, kako se je odločil, da se bo za dobroto oddolžil. Letos pripravlja že deseti dobrodelni koncert, na katerem bodo med drugim nastopili tudi Natalija Verboten, Dejan Vunjak in Nace Junkar. V zadnjih letih za dober namen nastopa tudi glasbena skupina The Eccentrics. Klaviaturist Uroš Koščak in vokalist Miha Šoštar imata cerebralno paralizo, v skupini pa so še Ela Zupin (vokal), Tadej Zorman (kitara in vokal) in Tanea Lipovšek (bobni). Anja Pustak Lajovic je Simonu v veliko pomoč pri pripravi koncerta.

Praviloma Simon pomaga sedmim otrokom. »Tokrat je jubilejni koncert. Zbrali se bomo v telovadnici Zavoda Cirius Kamnik v soboto, 9. februarja, ob 19. uri. Vsa sredstva bodo šla za 18 srednješolcev iz zavoda, ki bi jih radi odpeljali na izlet,« razkrije Simon in pristavi, da bo dogodek potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja.

image
MILAN URBANIJA Anže Zorman na koncertu FOTO: MILAN URBANIJA
Simon je bil zaposlen, ker pa je bil zaradi Anžeta prepogosto odsoten, se je odločil, da ostane doma in skrbi za družino. Za to prejema finančno nadomestilo, žena pa je še zaposlena. »Najbolj pomembno je, da družina drži skupaj in se delo porazdeli. Kje piše, da mora žena narediti vse in biti doma za štedilnikom?« razmišlja Simon, ki nam zaupa še eno zanimivo misel, ki jo je izrekel pred dnevi Anže: imejte se radi, pa vzemite življenje tako, kot je. To jim je vsem dalo misliti.
11
let šteje najmlajša članica skupine, bobnarka Tanea Lipovšek.
Deli s prijatelji