LOKALNE VOLITVE

Nedemokratično? Župana bi določila srečna roka

V primeru izenačenega števila volilnih glasov župana določijo na osnovi žreba.
Fotografija: Posamezna občinska volilna komisija določi, na kakšen način bo potekal žreb – ali s kroglicami, z ovojnicami, jajčki ... FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Posamezna občinska volilna komisija določi, na kakšen način bo potekal žreb – ali s kroglicami, z ovojnicami, jajčki ... FOTO: Tadej Regent, Delo

ŠMARJEŠKE TOPLICE – Kandidata za župana v občini Šmarješke Toplice Bernardka Krnc in Marjan Hribar sta v ponedeljek do polnoči podala pisne ugovore na domnevne kršitve poteka volitev na nekaterih voliščih. Če do polnoči ne bi oddala ugovorov, bi usodo, kdo bo novi župan, določil žreb. Oba sta na nedeljskih županskih volitvah prejela po 1016 glasov, kar se je v zgodovini županskih volitev naši državi zgodilo prvič.

Ustavnega pravnika Andraža Terška smo vprašali, ali se mu morebitna volilna zakonodaja, ki v primeru izenačenja število glasov predvideva žreb, ne zdi nemara problematična z vidika demokracije. Sam meni, da problema z žrebom kot takim ni, »a da sta vselej na mestu ponovno štetje in pregled glasovnic ali ugovor o dokazljivih nepravilnostih«.

V primeru enakega števila glasov za kandidate zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb. Posamezna občinska volilna komisija sama določi, na kakšen način bo potekal žreb – s kroglicami, z ovojnicami, jajčki, so nam pojasnili na ministrstvu.

A tudi po končanem žrebu ni nujno, da bodo občani dobili župana, saj je dovoljena pritožba na občinski svet. Če ta pritožbi ne ugodi, lahko pritožnik v osmih dneh vloži tožbo na sodišče, ki odloči v 30 dneh.

V četrtek bo znano, kako je občinska volilna komisija odločila v primeru ugovora in ali bodo žreb na koncu tudi izvedli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije