LOKALNE VOLITVE

Ne bo žrebanja župana? Kandidata vložila ugovore

Objavljeno 04. december 2018 07.25 | Posodobljeno 04. december 2018 10.30 | Piše: STA, T. V.

Oba kandidata sta dobila po 1016 glasov.

Letošnje lokalne volitve so bile zelo tesne. FOTO: Marko Feist
ŠMARJEŠKE TOPLICE – Opolnoči se je iztekel rok za ugovor na delo volilnih organov v drugem krogu županskih volitev. Ugovor je vložil koprski župan Boris Popovič, ki je neuradno za las izgubil proti Alešu Bržanu, vložila pa sta ga tudi Marjan Hribar, ki je po podatkih občinske volilne komisije zbral povsem enako število glasov (1016) kot aktualna županja občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc. Hribar je v ponedeljek do polnoči vložil kar dva ugovora, Krnčeva pa enega. Komisija bo o ugovorih odločila do četrtka.

Hribar je pojasnil, da se prvi ugovor nanaša na domnevne nepravilnosti v volilnem odboru v Beli Cerkvi, drugi pa na zaznane nepravilnosti pri delu na terenu v 5. volilni enoti v Zburah.

Hribar in Krnčeva sta zbrala vsak po 1016 glasov, v primeru enakega števila glasov za kandidate pa zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Opravi ga občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerima bo izvedla žreb.

V primeru ugovora mora občinska volilna komisija o tem odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije. V primeru ugovora zoper delo občinske volilne komisije pa bi o njem odločal občinski svet ob potrjevanju mandatov.

Sicer pa bodo občinske volilne komisije v tem tednu tudi uradno potrjevale izide glasovanja. Novoizvoljeni občinski sveti pa se bodo začeli sestajati na ustanovnih sejah, ki so namenjene potrditvi mandatov občinskih svetnikov in ugotovitvi o izvolitvi novega župana.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji