GLAMPING

Na Zavašnikovo naselje kritike občine in gostov

Glamping hišice stojijo na kmetijskem zemljišču ob nekdanji diskoteki Lipa. Inšpekcije se ne morejo dogovoriti, katera naj ukrepa.
Fotografija: Lipa je zaprla vrata po tragediji leta 2005. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Lipa je zaprla vrata po tragediji leta 2005. FOTO: Igor Mali

SPODNJE PIRNIČE – Nekdanja diskoteka Lipa je bila pred predbožično tragedijo leta 2005, ko so pred vhodom v stampedu umrle tri najstnice, ena najbolj priljubljenih nočnih zabaviščnih destinacij v prestolnici in okolici. Smrt treh deklet, za katero pa Robert Tomas Zavašnik ni nikdar odslužil kazni, saj je bil na begu, dokler pregon ni zastaral, je očitno nepovratno zaznamovala stavbo: odsihmal je diskoteka poskušala trikrat zaživeti pod novim imenom, oznake za Artemida Club culture ter Club Seven so še vidne na domovanju družine Zavašnik, blagovna znamka Crescendo ni opazna nikjer. Namesto zabave se je tudi družinski posel obrnil v povsem drugo smer.

Inšpekcije se morajo dogovoriti, katera je na vrsti za potezo. FOTO: Marko Feist
Inšpekcije se morajo dogovoriti, katera je na vrsti za potezo. FOTO: Marko Feist

Visoke cene, veliko kritik

Pred dobrimi tremi meseci je Krajevna skupnost Pirniče obvestila inšpektorja Občine Medvode, da na dveh kmetijskih zemljiščih za Lipo poteka gradnja tako imenovanih glamping hišic za luksuzno kampiranje, občina Medvode pa ob tem pojasnjuje, kje gradijo Zavašnikovi: »Zemljišči sta skladno z Odlokom o Občinskem prostorskem načrtu občine Medvode (Ur. list RS, 45/18) opredeljeni kot območje najboljših kmetijskih zemljišč (K1).« Občinski Inšpektor je zadevo predal inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ti pa so mu jo vrnili, ker da niso pristojni za gradnjo enostavnih objektov. Vmes je prijavo prejela še gradbena inšpekcija, ki pravi: »Inšpekcijski postopek v tej zadevi še ni bil uveden, zato je Inšpektorat RS za okolje in prostor ne more komentirati.«


Medtem ko so si uradniki dopisovali, je na zemljišču ob parkirišču Lipe (za katero so v preteklosti odredili vzpostavitev v prvotno stanje, saj je prav tako na kmetijskem zemljišču!) zraslo pet bivalnih kontejnerjev, fasadiranih v rdečo barvo. Pred njimi sta bili v včerajšnjem dopoldnevu dve italijanski vozili, otroško igrišče sredi naselja je bilo nezasedeno. Za projekt, imenovan Camperstop & Village Lipa (torej postajališče za kamperje in naselje Lipa), so se prve spletne ocene uporabnikov pojavile v začetku tega meseca, ob pohvalah zaradi lokacije pod Šmarno goro pa so zapisali tudi več kritik Zavašnikovim turističnim delavcem, ki imajo precej visoke cene: ponujena cena na strani booking.com za odrasli par v 40 m2 velikem kontejnerju je bila 131 evrov na noč.
»Bilo je vsaj 10 m2 prostora manj, kot so zagotovili. Verjetno so v 40 m2 prostor vključili tudi zunanjo teraso. Na pritožbe o nedelovanju brezžičnega dostopa do interneta smo dobili nesmiselne odgovore. Predrago za to, kar ponujajo,« se je glasil jezen komentar nizozemskega gosta. Njegov rojak je potarnal nad zamašenimi tuši in straniščem, Avstrijko je motila premajhna razdalja med kontejnerji, naselje pa je tudi slabo označeno oziroma ga je težko najti, tarnajo drugi gosti. Je pa res tudi, da današnje goste območja Lipe pričakajo povsem drugačna navodila kot nekoč: »Zabave/dogodki niso dovoljeni. Gostje morajo mirovati med 22.00 in 6.00,« pravijo v Lipi v spletnem opisu.

Občina o naselju ni bila obveščena

Projekt vasice Lipa še sploh ni zaključen; zemljišče okoli kontejnerjev deluje kot delovišče, na katerem so še razmetani ostanki materiala. Tudi sanitarno-higienski objekt deluje nedokončano, posestvo pa obdajajo razni tipi ograje – od napol posušenih cipres, prek sivih zidakov, do električnega pastirja. Izmed dveh zavodov, registriranih na naslovu Lipe, je Zavod Elanca – katerega lastnica je Milena Zavašnik –, od leta 2014 registriran za dejavnosti počitniških domov in letovišč, oddajanja zasebnih sob gostom, dejavnosti avtokampov in taborov, nastanitve za krajši čas in še druge turistične dejavnosti. Njen sin Robert Tomas Zavašnik ni omenjen nikjer.

Direktorica in lastnica je Milena Zavašnik. FOTO: Igor Mali
Direktorica in lastnica je Milena Zavašnik. FOTO: Igor Mali

Medtem pa župan Medvod Matej Osolnik pojasnjuje, da občina glede naselja Lipa »ni bila predhodno seznanjena o nameri lastnika«, ter opozarja, da so lastnikom v preteklosti že naložili, da parkirišče ob Lipi povrnejo v prvotno stanje: »Ugotavljamo, da je stanje na terenu še vedno nespremenjeno. Tako Občini Medvode kot tudi našim občanom se postavlja vprašanje, zakaj v predmetni zadevi, po preteku kar nekaj let od izvršljivosti odločbe in več pozivov Občine Medvode, ta še ni izvršena oziroma zakaj je na stroške lastnika kmetijski inšpektorat ne izvrši sam.« Tudi na to vprašanje smo – kot že na dosti poprejšnjih v zadevi Lipa – ostali brez odgovora.

Lipa je zaprla vrata po tragediji leta 2005. FOTO: Igor Mali
Lipa je zaprla vrata po tragediji leta 2005. FOTO: Igor Mali

Za komentar smo zaman poskušali priklicati Roberta Tomasa Zavašnika, za 24.ur pa je izjavil, da ima kup papirjev in se vse ujema, a dokumentov ni želel pokazati. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije