OJEJ ...

Ljubljana med evropskimi mesti z največ kokaina v odpadnih vodah

Objavljeno 17. marec 2018 18.49 | Posodobljeno 17. marec 2018 18.49 | Piše: STA, A. L.
To je mogoče povezati z zabavami, na katerih se uporabljata kokain in MDMA.
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
LJUBLJANA – Raziskava je pokazala, da Ljubljana sodi med evropska mesta z največ kokaina in droge MDMA v odpadnih vodah. Med 56 evropskimi mesti se je Ljubljana po količini kokaina uvrstila na enajsto mesto. Uporaba kokaina se sicer povečuje, največ so ga zasledili v Belgiji, Nizozemski in Španiji, je objavil evropski center za spremljanje drog.

V raziskavi so analizirali odpadne vode v 56 evropskih mestih v 19 državah in s tem proučevali vedenje prebivalcev z drogami. Merili so prisotnost kokaina, amfetamina, metamfetamina in MDMA, ki je bolj poznana kot ekstazi, je objavil Evropski center za spremljanje drog in odvisnosti od drog.

Raziskovalci so ugotovili, da uporaba metamfetamina ostaja majhna. Uporaba pa se je iz Češke in Slovaške razširila na Ciper, Nemčijo in severni del Evrope. Največje količine kokaina so raziskovalci našli v Belgiji, na Nizozemskem, v Španiji in Veliki Britaniji, v večini vzhodnoevropskih držav pa je uporaba kokaina zanemarljiva. Od leta 2016 se uporaba kokaina povečuje.

Prisotnost droge MDMA se je sicer med letoma 2011 in 2016 povečevala, vendar je lani uporaba stagnirala. Predvsem na severu in vzhodu Evrope so raziskovalci našli največ sledov prisotnosti amfetamina, so zapisali v poročilu, objavljenem na spletni strani.

Konec tedna večja poraba

Uporaba kokaina in MDMA se je v večini mest močno povečala ob koncih tedna, medtem ko je uporaba amfetamina čez teden enakomerno razporejena.

V ljubljanskih odpadnih vodah so našli 449,76 miligrama kokaina na tisoč ljudi na dan, kar slovensko prestolnico uvršča na enajsto mesto med preučevanimi mesti. Največ kokaina je sicer v odpadnih vodah Barcelone (965,2 miligrama na tisoč prebivalcev na dan), sledita ji Zürich (934,4) in Antwerpen (822,9). Najmanj kokaina v odpadnih vodah pa so našli v finskem mestu Turku (4,7) in slovaškem mestu Piestany (6,4).

Na 13. mestu je Slovenija pri merjenju droge MDMA v odpadnih vodah (35,59 miligrama na tisoč prebivalcev na dan). Največ MDMA so našli v nizozemskih mestih Amsterdam (230,3) in Eindhoven (165,1) ter belgijskem Antwerpu (95,3). V francoskem mestu Fort-de-France MDMA niso zaznali, najmanj pa so ga imeli v Piestanyju (2,2) in Atenah (2,5).

Kaj pa amfetamin?

Merili so še prisotnost amfetamina. Slovenija se je z 35,24 miligrama na tisoč prebivalcev na dan uvrstila na 34. mesto. Največ amfetamina so namerili v Eindhovnu (271,7), Antwerpnu (268,8) in nemškem Saarbrucknu (242). V devetih evropskih mestih prisotnosti amfetamina niso zaznali, med njimi sta na primer italijanski Milano in portugalski Porto.

Merili pa so tudi prisotnost metamfetamina v odpadnih vodah. Največ so ga namerili v nemških mestih Chemnitz (240,6 miligrama na tisoč prebivalcev na dan) in Erfurt (211,6) ter češkem mestu Budweis (200,2). V 19 mestih prisotnosti metamfetamina niso zaznali. Med njimi so tudi Ljubljana, Zagreb in Lizbona.

Raziskava po poročanju Dnevnika ni presenetila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Milan Krek z NIJZ je pojasnil, da so v evropski raziskavi ugotovili tudi, da se koncentracija teh snovi v odpadnih vodah poveča ob koncu tedna, prisotnost MDMA se poveča za dvakrat. To je mogoče povezati z zabavami, na katerih se uporabljata kokain in MDMA.

Sicer statistika v zadnjih letih razkriva povečanje uporabe kokaina. Kot je pojasnil Krek, je v letu 2016 zaradi posledic uživanja kokaina v Sloveniji umrlo 18 ljudi, kar je 16 več kot leto prej. Iz podatkov ljubljanskega kliničnega centra, ki pokriva okrog 600.000 prebivalcev, pa je razvidno, da se je število zastrupitev s kokainom od leta 2012 (12 zastrupitev) do 2015 (45 zastrupitev) vsako leto povečevalo.
Deli s prijatelji